Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Bezoek

Woning Arca - Jean Van Den Bogaerde

Bezoek de beschermde woning

De bouw van het huis in 1966 werd op zes maanden tijd gerealiseerd dankzij het gebruik van skeletbouw en een doordacht grondplan dat bestaat uit een eenvoudig rechthoekig plattegrond met symmetrische indeling.

Wegens het verrassende succes van de filmavond in en het geleide bezoek aan de woning van architect Axel Ghyssaert in Brugge vorig werkjaar, vatte Archipel het plan op om elk werkjaar een beschermde architectenwoonst in de schijnwerper te zetten. Internationaal gelauwerd architect Jean Van den Bogaerde en toevallige naamgenoot Oscar van den Boogaard, de huidige eigenaar, gaven toestemming voor een bezoek aan de woning ‘Arca’.

De bouw van het huis in 1966 werd op zes maanden tijd gerealiseerd dankzij het gebruik van skeletbouw en een doordacht grondplan dat bestaat uit een eenvoudig rechthoekig plattegrond met symmetrische indeling. Dankzij verplaatsbare of beweegbare panelen kan de ruimte zeer flexibel en functioneel worden ingericht, met voldoende lucht en licht. De woning is opgebouwd aan de hand van geprefabriceerde houten bouwelementen die bewust zichtbaar zijn gehouden en soms zelfs zijn geaccentueerd. Ook de bedaking is origineel: een gebogen dakstructuur met houten schaaldaken gemaakt van multiplex en enkel onderbroken door het platte dak van de ‘natte’ kern. De arcadevorm gaf het huis haar naam ‘Arca’.