Archipel

Beleef architectuur!

Film

Koolhaas Houselife

Filmavond

De film ‘Koolhaas HouseLife’ van Ila Bêka en Louise Lemoine is een film over het Maison à Floirac nabij Bordeaux (1998) van Rem Koolhaas.
Centraal staat een lift van 3 bij 3,5 meter met boekenkast (ontworpen door Maarten Van Severen) voor de invalide opdrachtgever die in een rolstoel zat.

Koolhaas ontwierp een spectaculair woonhuis dat is opgebouwd uit drie woningen. Een diepliggend grotachtig, uit de rotsen gehouwen deel voor het intieme familieleven, in het midden op de begane grond een glazen huis half binnen en half buiten en daarboven een hoger volume dat is verdeeld in een woning voor de ouders en een voor de kinderen.

De makers laten de kijker binnentreden in de dagelijkse intimiteit van een van de iconen van de hedendaagse architectuur.Aan de hand van de dagelijkse routine van huishoudster Guadalupe Acedo maakt de kijker op onverwachte en verrassende wijze kennis met het huis.

De kijker ziet bijvoorbeeld hoe huishoudster Guadalupe Acedo worstelt met een stofzuiger in een trappenhuis. Zowel de rariteiten van het huis (de voordeur is te openen met een soort joystick), als de bouwkundige problemen van het huis (lekkages en deuren die tegen elkaar aan slaan) komen uitgebreid aan bod.

Het wordt helemaal lachwekkend wanneer Guadalupe de bijzondere constructie van het huis probeert uit te leggen.

Het huis bij Bordeaux wordt in deze film niet getoond vanuit het standpunt van de architect of opdrachtgever, maar vanuit het personeel dat er werkt.

Een aanrader!!

Film

Wanneer?

vr 09 januari 2009 20:30

Waar?

De Biekorf
Kuipersstraat 3
8000 Bugge
België