Archipel

Beleef architectuur!

Film

De stad & Film

Architectuur en/of Stedelijkheid


In de koude wintermaanden organiseren we steeds een gezellige filmavond om het jaar af te sluiten. Wat we tonen kunnen zowel romantische, confronterende, informatieve, hilarische, visionaire, ontroerende als enge films zijn, waarin een bijzondere rol is weggelegd voor (de afwezigheid van) architectuur en/of stedelijkheid!

Sinds de begindagen van het medium ‘film’, heeft de immateriële architectuur van de film een belangrijke rol gespeeld in de manier waarop steden zijn bedacht en vertegenwoordigd. Ondanks de bijna elementaire band die bestaat tussen het filmische en het stedelijke, zijn er verrassend weinig pogingen ondernomen om de relatie tussen de filmische representaties van de stedelijke ruimte en de sociale, materiële en bewoonde ruimten waarin zij zijn ingebed in kaart te brengen. Niet dat we deze ambitie als iets academisch ambiëren, maar toch voelen we ons aangetrokken om verschillende filmfragmenten samen te stellen die over stedenbouw, architectuur, openbare ruimten en collaboratieve design proces informeren en inspireren. Het wordt een vermenging van stukken speelfilms, documentaires, korte films en animaties waar steden en hun design het onderwerp, de achtergrond, de acteur en de hoofdrol kunnen zijn. We gaan terug in de tijd en bouwen een eigenzinnig verhaal op.

Binnen de groeiende tendens waarbij de meerderheid van de wereldbevolking in stedelijke gebieden woont, tonen we fragmenten van pogingen hoe steden duurzamer en leefbaarder kunnen gemaakt worden. Kortom, een scala aan heel wat visualiseringen van architecturale en stedelijke ruimten zorgen voor een relaxte avond met de zee als achtergrond.

Film

Wanneer?

vr 19 december 2014 20:00

Waar?

Kunstencentrum Vrijstaat O.
Zeedijk 10
8400 Oostende

In samenwerking met:

Met de steun van: