Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Expolab 2: 35m³-architectuurtentoonstellingen

Door Moritz Küng & Wouter Davidts
Donderdag
19.02 2015
19:30
Vakgroep Architectuur en Stedenbouw

In samenwerking met:

Met de steun van:

Gesprek tussen Moritz Küng en prof. Wouter Davidts over het tentoonstellen van architectuur aan de hand van de tentoonstellingsreeks 35m3 en de wedstrijd voor de Architectuur Biënnale in Venetië van 2008 waarin radicale tentoonstellingsformats ontwikkeld werden.

35m3 Jonge Architectuur’, gecureerd door Moritz Küng in de Antwerpse kunstcampus deSingel tussen 2005 en 2008, was één van de meest interessante architectuurtentoonstellingsformats van de afgelopen jaren. De reeks monografische shows toonde een selectie van dertien jonge en Belgische architectuurbureaus, van BARAK tot BAVO. De titel verwijst naar het strenge volume (283 × 408 × 303 cm) – initieel een kunstwerk van Richard Venlet – waarin het werk en de praktijk van architecten werd getoond. De reeks lokte een opwindend pallet van tentoonstellingsstrategieën uit: presentaties van conventionele tekeningen, modellen en plannen; scenografieën met objecten, publicaties en video’s; en ruimtelijke interventies op schaal 1:1. Jonge architecten werden uitgedaagd om zich niet enkel met het ontwerpwerk dat ze toonden van elkaar te onderscheiden, maar ook via een eigenzinnige omgang met de voorziene 35m3 en de conventies van de architectuurtentoonstelling in het algemeen.

In een terugblik op de reeks zal Moritz Küng een selectie tentoonstellingen en tentoonstellingsstrategieën ontwikkeld door Belgische architecten bespreken. Hij zal daarna in discussie treden met Wouter Davidts over de mediëring van architectuur in tententoonstellingen, zijn eigen positie als curator, en de bredere inzet van het architectuurprogramma in deSingel.

expo-lab

LEZINGENREEKS

27.11.2014
Curator Jérémie McGowan, curator van het National Museum te Oslo, komt praten over o.a. het concept van de architectuurtentoonstelling in het Nationaal Museum te Oslo, ontworpen door Sverre Fehn.

19.02.2015
Gesprek tussen Moritz Küng (voormalig architectuurcurator in deSingel) en prof. Wouter Davidts over het tentoonstellen van architectuur aan de hand van de tentoonstellingsreeks 35m3 en de wedstrijd voor de Architectuur Biënnale in Venetië van 2008 waarin radicale tentoonstellingsformats ontwikkeld werden.

26.02.2015
Lezing door prof. Andres Lepik (D), directeur van het Architectuurmuseum van de TU München in de Pinakothek der Moderne. Voordien was Lepik jarenlang werkzaam als curator in de Neue Nationalgalerie in Berlijn waar hij belangwekkende overzichtstentoonstellingen maakte over o.m. Renzo Piano, AMO/OMA en Oswald Mathias Ungers. Vervolgens was hij ook curator aan het Architecture and Design Department in het MoMA (New York). Zijn lezing focust onder meer op de instellingscontext als conditie voor het maken van architectuurtentoonstellingen.

5.03.2015
Panelgesprek over tentoonstellingsstrategieën: “Architectuur tentoonstellen à la manière de…”: rondetafel over de problematiek en de eigen “manieren van” tentoonstellen van Belgische architecten, kunstenaars en curatoren met Jan de Vylder (aDVVT), Joachim Declerck (AWB), Dirk Somers (Bovenbouw), Kersten Geers (office KGDVS), Kris Kimpe, Lionel Devlieger (Rotor) en Richard Venlet, gemodereerd door Maarten Delbeke.