Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Tempelhof 21, 8000 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

De Milanese condomini van Asnago & Vender

Dirk Demeyer : Autonoom onderzoek en architectuur voor de stad
Donderdag
28.04 2016
20:00

In samenwerking met:

Met de steun van:

Asnago Vender experimenteren op vlak van architecturale configuraties en gevelcomposities op bijna paradoxale wijze met een vormelijke terughoudendheid en een minutieuze aandacht voor de stad en de stedelijke vorm.

In de maand mei trekt Archipel naar Noord-Italië, meer bepaald naar Milaan en Ticino. In het kader van deze reis nodigen we Dirk De Meyer uit, professor aan de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw Universiteit Gent, die het werk van de Italiaanse modernisten Asnago Vender zal duiden.

Vergeleken met de sterke statements van de Europese ‘meesters’ in de centrale decennia van de 20ste eeuw, is de Italiaanse, en in het bijzonder de Milanese aanpak van de moderne architectuur lang beschouwd als ambigu.

Zelfs binnen die Milanese cultuur staat het werk van Asnago Vender apart. Het is een van die uitzonderlijke momenten waarbij innovatieve experimenten op vlak van architecturale configuraties en gevelcomposities op bijna paradoxale wijze samenvallen met een vormelijke terughoudendheid en een minutieuze aandacht voor de stad en de stedelijke vorm.

Aan de hand van enkele van hun Milanese condomini uit de periode 1930-1960 zal deze lezing ingaan op dat paralelle parcours van autonoom onderzoek en dienstbaarheid aan de stad.