Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Tempelhof 21, 8000 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Luigi Caccia Dominioni and post-war Milanese housing culture

Door Elli Mosayebi (CH)
Donderdag
17.03 2016
20:00
Auditorium D
Jozef Plateaustraat 22
9000 Gent

In samenwerking met:

Met de steun van:

In de maand mei trekt Archipel naar Noord-Italië, meer bepaald naar Milaan en Ticino. In het kader van deze reis nodigen we Elli Mosayebi uit, een Zwitserse architecte, die het werk van de Italiaanse modernist Dominioni in detail bestudeerde.

Na de Tweede Wereldoorlog onderging de stad Milaan een reeks van tumultueuze veranderingen. Economische groei, sociale veranderingen en de snelle modernisering vormden een vruchtbare grond voor architectonische experimenten.

Huisvesting, meubilair en industrieel design vormden de belangrijkste werkterreinen van de architecten. Het succes van de Milanese interieurs en design, met name op internationaal niveau, werd vooral mogelijk gemaakt door het bestaan van de Triënnale. De debatten en tentoonstellingen rond de Triennale creëerden een belangrijk forum en bevorderden de vernieuwing van de nationale cultuur. Elke Triënnale bracht architecten, ontwerpers, kunstenaars, producenten, planners en werd vergezeld door uitgebreide debatten in de populaire en gespecialiseerde pers.


Het werk van Luigi Caccia Dominioni vertegenwoordigt deze ontwikkeling nauwkeurig. In de afgelopen zestig jaar, heeft hij een opus, die kan worden gekenmerkt door een enorme heterogeniteit van de onderwerpen en activiteiten velden gemaakt. Zijn meest productieve periode valt in de jaren 1950-1970. Woningbouwprojecten, renovaties en interieurs vertegenwoordigen het grootste deel van zijn werk. Zijn clientèle is voornamelijk afkomstig uit de Milanese bourgeoisie, wiens zelfbeeld, als gevolg van de democratiseringsprocessen en de economische boom tijdens de 1960es, een radicale transformatie onderging en daarom zocht naar een nieuwe architectonische expressie.