Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Architectuur als versteende muziek

Metamorfose: transformaties / bewerkingen in Brugge
Donderdag
05.10 2017
20:00
Concertgebouw (kamermuziekzaal)

In samenwerking met:

Met de steun van:

Architectuur en Muziek! Nu er in Brugge op cultureel vlak een frisse en sprankelende wind waait, hopen wij dat doorheen de bouwkunst van deze zeven voorbeelden, ook de architecturale perceptie van de Bruggeling wordt geprikkeld.

De titel van de lezing komt uit ‘Gespräche mit Goethe in den letzten Jahren seines Lebens’ van Johan Peter Eckermann.
Op maandag 23 maart 1829 noteert Eckermann volgende woorden van de meester: “Ik heb tussen m’n papieren een velletje gevonden, waarop ik de bouwkunst versteende muziek noem. En werkelijk, dat heeft wel wat; de stemming, die van bouwkunst uitgaat, kom het effect van muziek na.”

CONCERTGEBOUW BRUGGE EN ARCHIPEL WERKEN SAMEN.

Het Concertgebouw Brugge en Archipel werken samen en organiseren ‘bouwkunst als versteende muziek’ binnen het seizoensthema “Metamorfose: transformaties/bewerkingen” van het concertgebouw Brugge. Architectuur en Muziek!

Het concertgebouw noemt het inspirerende metafmorfoses in Brugge.

In een interview van 2009 naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Pacing through Architecture’ verhaalt Paul Robbrecht hoe via kleur, ritme en beweging in het gebouw worden aangebracht en hoe dit leidt tot een muzikaal aspect. “In het Concertgebouw in Brugge ontstonden de kleuren toen ik in een boek over het kleurgebruik bij Le Corbusier aan het bladeren was. Ik was getroffen door het woord ‘Farbenklavier’. Ook in het Engels noemt men een kleurenrij ‘a colour piano’. Een kleurenpiano: daar moesten we wel iets mee doen in Brugge. Kleur is een picturaal alibi. Een aanwezigheid die een eigen subversief verhaal inbouwt tegenover de zwaarte van architectuur. Maar ook een fluïdum, een lichte toets, een vorm van muzikaliteit.”

Inspirerende metamorfoses: zeven noten in het ‘Farbenklavier’ van Brugge.

Inspirerende metamorfoses: zeven noten in het ‘Farbenklavier’ van Brugge, noten die op een zinvolle hedendaagse manier met de historische context van Brugge omgaan. De zeven projecten worden telkens door de architecten toegelicht.

Cultuurhuis De Republiek | Dertien 12.

Centraal in het Sint-Jakobskwartier te Brugge helpen wij mee de transformatie voor het gebouwencomplex ‘De Republiek’ te ontwikkelen tot een creatief ‘stadshuis’.
De Republiek is, naast een ‘stenen’ verbouwing, evenzeer een ‘mentale’ verbouwing binnen de wijk, waarbij inhoudelijk impulsen gegeven worden aan de culturele en stedelijke creativiteit van de historische binnenstad: een Brugs pilootproject rond innovatieve samenwerking.

Dertien12 is een architectuuratelier gevestigd in het centrum van Brugge. Het werd in 2009 opgericht door Peter Bernaerts, Lennart Claeys en Tom Gantois. Werken met drie vennoten betekent 3x een gepassioneerde, gemotiveerde input binnen het kantoor. 3 hefbomen om bezieling in projecten naar boven te krijgen, en om problemen op te lossen, om fris onze opdracht te herdenken. Vrijgevochten, én enthousiast gepassioneerd: enorm belangrijke basiselementen om het beroep als architect ten volle in te zetten voor de maatschappij…

Project Ruth Sint-Jacobsstraat | Urbain architectencollectief.

Project boetiek Ruth
In de Sint-Jakobsstraat verbouwt urbain architectencollectief een historisch hoekpand. Enkele eenvoudige ingrepen zorgen voor een juiste ruimtelijkheid. Veel aandacht werd besteed aan de positie van een nieuwe vide, uitgaande van een structurele logica en aan het binnenbrengen van licht.

urbain architectencollectief is een collectief van architectuur- en stadsontwerpers in 2007 opgericht door ir.arch. David Claus, ir.arch. Dieter Delbaere en arch. David Niville. Urbain architectencollectief beoogt sterk overwogen, doorgronde en duidelijke ontwerpvoorstellen, die een duidelijk antwoord vormen op de programma-eisen, het budgettaire kader en de ruimtelijke context. Het werk kenmerkt zich door een duidelijke (maatschappelijke) stellingname doch tegelijk een sterk pragmatische, rationele en realistische houding.

De Gouden Boom |3 architecten.

Het project Gouden Boom staat voor hedendaagse architectuur in het historisch centrum van Brugge. Een doordacht samengaan van authenticiteit, design en leefcomfort.
Het project ent zich op de oude site van brouwerij ’t Hamerken waar al sinds 1455 bier werd gebrouwen. Het inbreidingsproject is opgebouwd rond een centraal, groen binnenplein en voorziet 32 appartementen met een ruim leefterras, één woning en vier handelsruimtes.

3ARCHITECTEN is een onderzoeksgericht ontwerpbureau, strategisch gevestigd in Roeselare en Gent, actief in de samenleving en in het publieke debat. Wij kiezen voor stedelijke vernieuwing en densiteit. Het ontwerpbureau zoekt in elke opdracht naar een zinvolle toegevoegde waarde voor de samenleving. Opdrachten plaatsen zij altijd in het perspectief van de toenemende kwetsbaarheid en verzwakking van het wereldecosysteem. 3ARCHITECTEN opteert voor conceptuele eenvoud, creatieve, economische en ecologisch verantwoorde oplossingen.

Basisschool De Springplank | Studio Thys Vermeulen & Carton123.

De Springplank markeert een soort standaard, een schoolvoorbeeld van publieke architectuur die eenvoud en dienstbaarheid als norm stelt.
Dit project voor een nieuwe basisschool werd gebouwd op een mooie neogotische site in het centrum van Brugge. Het gebouw met zijn uitgesproken dakenvorm zoekt een empathische band met zijn historische context en voert een beheerste pas-de-deux met de bestaande school.

Het ontwerp is een samenwerking tussen de architectenbureaus Studio Thys Vermeulen en Carton 123 architecten. Studio Thys Vermeulen is een Brussels bureau voor architectuur en stedenbouw, opgericht door Tom Thys en Jan Vermeulen. Joost Raes, Els Van Meerbeek en Jens De Schutter vormen samen Carton123 architecten, gevestigd in Brussel. Ze werken graag in een stedelijke, vaak complexe context. Door ontwerpend onderzoek halen ze het beste van een plek naar boven, op een eenvoudige en ontroerende manier. Ze schrijven hun verhaal samen met publieke of private bouwheren, zowel bij nieuwbouw als verbouwingen.

Historische diephuizen | Atelier Tom Vanhee.

Het historische binnenschrijnwerk, samen met de gerecupereerde houten spanten en moerbalken vormen een historische leidraad in de woning. De te behouden beeldbepalende kast bergt de lift en het toilet. De minder authentieke achterkamer wordt geopend tot in het dak en breidt de woonruimte uit met eetruimte en keuken. Een vergrote raamopening in de achtergevel brengt zuiderlicht en een balkonruimte. Een toegevoegd hellend dak biedt plaats aan een trap boven de oorspronkelijke behouden trap…

Atelier Tom Vanhee creëert projecten vanuit een maatschappelijk bewustzijn en wil een meerwaarde betekenen voor mens en ruimte. Een blik op de toekomst is hierbij noodzakelijk. Gebouwen moeten de gebruiker overleven, wat maakt dat de projecten zowel sociologisch als ecologisch geënt zijn, zonder in te boeten op de ruimtelijke belevenis, karakter of esthetiek.

Huyze Hertsberge | Viérin Architecten.

Een intieme stadstuin, uitgevend op de schilderachtige Groene rei in Brugge, vormt het decor van dit kleine project. Huyze Hertsberghe is een gerenommeerd gastenverblijf met vijf kamers.
De bijzondere setting, gekoppeld aan de kleine maat van het nieuwe bouwsel, verlangt naar een zeker raffinement.

Vierin Architecten is reeds vier generaties aanwezig in Brugge. Het kantoor is gespecialiseerd in restauraties en renovaties. Een constante over deze vier generaties van architecten die het beroep van vader op zoon doorgeven, is de zorg voor erfgoed gekoppeld aan de voorliefde voor goed gemaakte architectuur. Philippe Vierin is medezaakvoerder van noAarchitecten (Brugge/Brussel).

Heraanleg ’t Zand | West 8 & Snoeck Partners.

Een plan dat de middeleeuwse structuur van Brugge herstelt en de lelijke dwarsdoorsnede, die in de 20ste eeuw West-Brugge afscheidde van de binnenstad, ongedaan maakt… Bovendien wordt in dit project ‘t Zand niet zomaar een dak boven een parking, maar een volwaardig plein. (dixit Burgemeester Landuyt 2015). Het ontwerp heeft de ambitie de maximale beschikbare ruimte ten behoeve van een multifunctioneel gebruik in balans te brengen met de intimiteit die noodzakelijk is om het plein attractief en gezellig te maken.

Het Belgisch-Nederlands ontwerpteam bestaat uit het architectuurbureau West 8 samen met het ingenieursbureau Snoeck & Partners. West 8 zal zich richten op de domeinen buitenruimteontwerp, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Snoeck & Partners wordt ingeschakeld als adviserend ingenieursbureau voor bouw en stabiliteit. Het ontwerpteam wordt vervolledigd door verlichtingsadviseur Atelier Roland Jéol.
West 8 is sinds 1987 actief als een multidisciplinair ontwerpbureau, en heeft sindsdien een breed oeuvre aan bekroonde projecten op het vlak van stedenbouw, landschapsontwerp en ontwerp van publieke ruimte.
Het studiebureau Snoeck & Partners heeft sinds 1958 een stevige reputatie opgebouwd in de conceptie, uitvoering en opvolging van projecten zowel voor de openbare als de private sector.