Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Dom Hans van der Laan

Het maken van de architectonische ruimte
Woensdag
28.02 2018
20:00

Met de steun van:

Gedurende dertig jaar gaf de Nederlandse Benedictijner monnik en architect Dom Hans van der Laan les aan praktiserende architecten. Zijn lessen stonden in het teken van een diepere queeste: voor eens en altijd de fundamenten van de architectuur vastleggen.

Archiphoto Haarlem Gedurende dertig jaar gaf de Nederlandse Benedictijner monnik en architect Dom Hans van der Laan les aan praktiserende architecten. Zijn lessen stonden in het teken van een diepere queeste: voor eens en altijd de fundamenten van de architectuur vastleggen. In zijn boek De Architectonische ruimte van 1977, definieert hij begrippen als binnen en buiten of massa en ruimte om de essentie van een gebouw te vatten. Daarnaast introduceert hij zijn eigen verhoudingssysteem van het plastische getal. Zijn theorie en methode blijven vrij hermetisch en vanuit dit boek valt niet af te leiden hoe de praktijk van het bouwen hierop kan aansluiten. Zoals hij dat zelf krachtig deed, resulteerde dit in een elementaire en pure bouwstijl. De link tussen theorie en praktijk kan gelegd worden door het lesmateriaal van Dom van der Laan te analyseren: zijn tools en studievoorbeelden, en de ontwerpen die door hem en zijn studenten werden gemaakt.

Jeroen Verrecht

In de lezing brengt Caroline Voet dit rijke archiefmateriaal weer tot leven en laat zo binnenkijken in de leeromgeving waar Dom van der Laan zijn meesterschap doorgaf.