Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Tempelhof 21, 8000 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

The making of...

An Architectural Anthology | Robbrecht en Daem
Dinsdag
20.02 2018
20:00
Lantaarntoren Concertgebouw

In samenwerking met:

Met de steun van:

Het boek biedt een omvattend overzicht van het oeuvre van Robbrecht en Daem architecten van de vroege jaren tachtig tot heden. Hoe is het boek gemaakt? Waarom er ’5 Themes, 9 Key Projects, 11 Titles, 49 Voices, 63 Projects, 75 Glosses’ zijn enz.. enz..

#robbrechtendaem instagram Aan de hand van drieënzestig projecten toont de publicatie de onderzoeken en de interesses, de lost souls en de successen. An Architectural Anthology brengt als een symfonisch gedicht verschillende werken en stemmen samen: 5 Themes, 9 Key Projects, 11 Titles, 49 Voices, 63 Projects, 75 Glosses. De publicatie toont hoe de praktijk stelselmatig is gegroeid, en hoe er zich een aantal thematische lijnen in het oeuvre aftekenen. Het boek is opgebouwd rond vijf essays die focussen op de verschillende intense samenwerkingen met internationaal gerenommeerde kunstenaars, de dialoog met de architectuur van oude meesters (Mies van der Rohe, Victor Horta, Henry van de Velde, Boris Iofan en Marcel Breuer), de aandacht voor de aanwezigheid van de mens, de ontwerpen van objecten en meubels, en de fascinatie voor getallen, verhoudingen en ritme.

An Architectural Anthology

Van een duiventil in het Nederlandse dorpje Dorst tot de Concerthal in Brugge, van een kunstgalerie in Whitechapel tot het Stadsarchief van Bordeaux: het oeuvre dat Robbrecht & Daem Architects sinds zijn oprichting in 1975 heeft ontwikkeld, vertoont een verscheidenheid en rijpheid die ook internationaal in het oog springen. Dit onthullende boek vertelt het verhaal van Paul Robbrecht, Johannes Robbrecht en Hilde Daem vanaf de jaren 1980: hun experimenten en interesses, hun ‘verloren zielen’, hun successen. Vertrekkend van nieuw, ongepubliceerd materiaal behandelt dit accordeonboek een ruime selectie van 63 projecten, opgedeeld in vijf grote thema’s vanuit verschillende invalshoeken.

Bij Culture Club Canvas zei Paul Robbrecht:

“Voor ons is het boek niet alleen een terugblik. Het is ook een statement om architectuur ruimer te zien dan enkel het bouwen van gebouwen. Architectuur maakt deel uit van de samenleving, van de publieke ruimte, en ook van het culturele veld. Architectuur zou haar plaats in dat ruimere veld soms meer moeten opeisen. Dit boek is een beetje het verhaal van ons leven, maar we hopen dat het ook een aanduiding, richting, oriëntatie kan zijn van hoe we verder moeten.”

The making of..

Op de Archipelavond wordt, onder de naam: THE MAKING OF.., door de auteur, Maarten Van Den Driessche uiteengezet hoe het boek is gemaakt en samengesteld. Waarom er 5 Thema’s, 9 Sleutelprojecten, 11 Titels, 49 Stemmen, 63 Projecten en 75 Glosses’ zijn. En zoveel meer… ‘The wonder of Louie’ en de fascinatie voor getallen, verhoudingen en ritme bij Robbrecht en Daem worden ontsluierd.

‘Robbrecht en Daem. An Architectural Anthology’, samengesteld door Maarten Van Den Driessche en uitgegeven door Mercatorfonds, is verschenen op 20 november 2017.

Programma

De presentatie gaat door in de kamermuziekzaal te Brugge. De lantaarntoren leek ons een evidentie. Het winnen van de wedstrijd voor het Concertgebouw (1999) kan als een ankerpunt worden gezien van waaruit Robbrecht en Daem architecten een indrukwekkend oeuvre heeft ontwikkeld.

Op het einde van de avond is er, met dank aan Reynaers Aluminium, een heerlijke verrassing en volgt een signeersessie van Paul & Johannes Robbrecht en Hilde Daem. We sluiten de avond af met een drankje aangeboden door Niko.

Het aantal plaatsen is beperkt tot 189: een Louie getal.