Archipel

Beleef architectuur!

Debat

Liquid City 1

Gesprek over het werk van Zygmunt Bauman

Liquid City

© Raumlabor
Voor de tweede maal op rij werkt Archipel samen met Triënnale Brugge bij het organiseren van het nevenprogramma gevuld met lezingen en debatten. Het thema van deze editie is Liquid City: de wereld in transitie. Gevestigde gedachten en leefvormen staan onder druk. De Triënnale onderzoekt de toekomst van een stad als Brugge. Daarbij staat de rol van de inwoners in een vloeibare samenleving centraal. Een constante flux, voortgestuwd door variatie, pluralisme en ambivalentie kan leiden tot onzekerheid en zelfs angst. Tegenover die reflex staat Triënnale Brugge als veilige baken, een vloeiende stad, open en betrokken, motor van alle maatschappelijke, culturele en politieke verandering. Brugge als plek waar diversiteit leidt naar ontmoeting. De broedplaats voor vernieuwing in een stedelijke context. Net zoals de middeleeuwse Bruggeling en poorter actief participeerde aan het vormgeven van zijn stad en bestuur, is de huidige burger aangesproken om dromen, wensen en ervaringen over het samenleven in Brugge te delen. De tijdelijke, gedeelde en gastvrije ruimtes van Triënnale Brugge 2018 stimuleren interactie en helpen een nieuw stedelijk fundament te leggen. De vloeibare stad, letterlijk omringd door water dat ooit voor Brugges wereldfaam zorgde, wordt een metaforische Liquid City. Fluïditeit, transitie, instroom, uitwisseling, een continue artistieke beweging die soms stormachtig en soms zacht kabbelend door de stad trekt. Alles en iedereen komt in
beweging.

Liquid City 1: Liquid Modernity – Zygmunt Bauman

© Samuel Sánchez De academische opening van deze kunsthappening gaat door in de vorm van een debat over het werk van de Pools-Britse socioloog en filosoof van Joodse afkomst, Zygmunt Bauman (1925-2017). The Liquid City wordt getoetst aan The Liquid Modernity van Bauman. De overgang van vaste naar vloeibare moderniteit heeft in de westerse samenlevingen een geheel nieuwe situatie doen ontstaan en de mens geplaatst voor uitdagingen waarmee hij nog nooit eerder werd geconfronteerd. Sociale vormen en instituties krijgen thans onvoldoende tijd om zich te consolideren en kunnen niet langer dienen als referentiekader voor ons handelen en onze langetermijnoriëntaties.

Zo’n gefragmenteerd leven vraagt van mensen dat ze uiterst flexibel zijn, zich telkens opnieuw aanpassen. In het vloeibare leven spelen globalisering, individualisering en het verval, zelfs de vergruizing, van de welvaartsstaat een grote rol. Deze omwenteling treft de maatschappij op alle vlak.

In een debat wordt vanuit diverse standpunten deze thematiek besproken, samen met Marc Van den Bossche (filosofie), Dirk Geldof (sociologie), Tom Trevor (beeldende kunst), Leo Van Broeck (ruimteplanning) en moderator Isolde Vanhee.

Debat

Wanneer?

do 03 Mei 2018 19:30

Waar?

Stadsschouwburg
Vlamingstraat 9
8000 Brugge

Hoe betalen?

Toegang gratis voor leden
€ 7 voor niet-leden
€ 5 voor studenten
Te betalen aan de ingang

In samenwerking met:

Met de steun van: