Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Raumlabor (DE)

Liquid City 5 - House of Time
Donderdag
30.08 2018
20:00

In samenwerking met:

Met de steun van:

House of Time is een langetermijnproject dat is opgestart door het Berlijnse collectief raumlabor, in samenwerking met lokale partners als Brugge(n) voor jongeren en Bolwerk. Op een oude industriële site langs het kanaal werken ze een jaar lang samen aan een huis vol tijd.

Iwan Baan

Het project House of Time en het Berlijnse collectief raumlabor

House of Time is een langetermijnproject dat is opgestart door het Duitse architectenbureau raumlabor, in samenwerking met lokale partners als Brugge(n) voor jongeren en Bolwerk. Op een oude industriële site langs het kanaal werken ze een jaar lang samen aan een huis vol tijd: een plek die als het ware geherprogrammeerd en geactiveerd wordt tot een ontmoetings- en productieplek door en voor jongeren. De ‘microfabriek’ zal langzaam evolueren tot een open ruimte om te verkennen, te experimenteren en te leren. Er worden mobiele eenheden samengesteld, zoals een warmwaterbad of een reeks bankjes, maar het gaat vooral ook over immateriële waarden: zich betrokken voelen, zich engageren om actief problemen op te lossen op elk moment van het creatieproces. Het gaat erom tieners te motiveren om op permanente basis gebruik te maken van een stedelijke publieke plaats. raumlabor wil het individualisme doorbreken en de lokale jeugd als een gemeenschap naar een oplossing laten zoeken voor hun sociale en maatschappelijke problemen, via kunst en architectuur. ‘Space is a product of social translation, transformation and experience.’ (Henri Lefebvre, socioloog). Het Duitse collectief vertelt over de opzet en evolutie van dit project op donderdagavond 30 augustus op de site van de Pakhuizen.
House of time

Lezing door raumlabor

Het Berlijnse collectief raumlabor is opgericht door de architecten Markus Bader, Jan Liesegang, Christof Mayer en Andrea Hofmann. Space laboratory, Ruimtelaboratorium en Collectief. De naam zelf maakt al duidelijk dat het geen traditineel architectenbureau is. Zij werken binnen een speelse en alternatieve stijl waarbij maatschappijgerichte projecten met veel oog voor levenskwaliteit worden opgezet. Alle projecten liggen op het raakvlak tussen architectuur en ruimtelijke ordening en zijn opgebouwd vanuit een analyses van de omgeving en behoeften van de gebruikers.
Voor de Triënnale Brugge 2018 | Liquid City – Vloeibare Stad ontwikkelen ze een project in het historische centrum van de stad, een ruimte voor gesprek en creatie voor en door jongeren. Het Berlijns architectencollectief geeft op initiatief van Archipel en de Triennale een lezing waarin het project en de participatieve visie van architectuur wordt belicht die raumlabor zo hoog in het vaandel draagt. Hun mision statement zegt:
“yes we do love the great ideas of the 60s 70s and the optimism which is inherent in changing the world at the stroke of a pen to the better. but we strongly believe that complexity is real and good and our society today does need a more substantial approach. therefore our spacial proposals are small scale and deeply rooted in the local condition…. BYE BYE UTOPIA!”