Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Studio Basta

Op zoek naar buitenruimte
Zaterdag
24.08 2019
11:00

In samenwerking met:

Met de steun van:

Landschapsarchitecten Studio Basta nemen ons mee op sleeptouw doorheen het West-Vlaamse landschap op zoek naar ongedwongen, natuurlijke ingrepen in het landschap.

Het landschap wordt voortdurend herschreven en gewist door de mens. Palimpsest staat voor de metafoor van langdurige accumulatie van lagen in de tijd met het aardoppervlak vergelijkbaar met een perkamentvel: vol van inscripties en achtergelaten sporen. Sommige worden behouden, andere gewist of gereconstrueerd: een dynamische transformatie van het landschap onderhevig aan de tijd. Studio Basta neemt ons mee om het landschap in West-Vlaanderen te beleven, te ondergaan, te waarderen. Studio Basta staat voor leefbare landschaps- en tuinarchitectuur. In al hun projecten proberen ze een frisse en onbevangen atmosfeer te creëren, waardoor projecten van alle schaalniveaus een hoge gebruikswaarde en ongedwongenheid uitstralen. Ze gaan tewerk op een professionele manier, telkens met een grote portie enthousiasme, zin voor kwaliteit, en een grote openheid naar participatie van belanghebbenden en externe groepen.

Michiel De Cleene

De term palimpsest is nog veel meer van toepassing op het gebied van landschap dan van architectuur. Landschap is traag en groeit. Het landschap is geen blanco, onbeschreven blad. Geen enkel type landschap kunnen we louter rationeel benaderen. De term palimpsest werd in het moderne discours van stedenbouw en landschap in 1983 geïntroduceerd door de Zwitserse stedenbouw- en architectuurhistoricus André Corboz in zijn essay Le territoire comme palimpseste waarin hij het volgende schreef:

“Le territoire, tout surchargé qu’il est de traces et de lectures passées en force, ressemble plutôt à un palimpseste. (…) Mais le territoire n’est pas un emballage perdu ni un produit de consommation qui se remplace. Chacun est unique, d’où la nécessité de ‘recycler’, de gratter une fois encore (mais si possible avec le plus grand soin) le vieux texte que les hommes ont inscrit sur l’irremplaçable matériau des sols, afin d’en déposer un nouveau, qui réponde aux nécessités d’aujourd’hui avant d’être abrogé à son tour.”

Studio Basta, Headquarters | Casalis Carpets

De lezing gaat door in het nieuwe kantoor van Studio Basta.

Michiel De Cleene

Het werk van Studio Basta beleven

In de namiddag fietsen we met Studio Basta naar 4 projecten:
Warandepark, Private tuin Mathieu en Ann, Sint-Amandsplein, Textuurtuin

Michiel De Cleene

Programma

  • 11:00 lezing in het nieuwe kantoor van Studio Basta
  • 12:00 lunch bij Studio Basta (eigen picknick meebrengen)
  • 13:00 ophalen huurfietsen – 10 €/fiets
  • 13:30 start fietstocht naar 4 projecten: Warandepark, Private tuin Mathieu en Ann, Sint-Amandsplein, Textuurtuin
  • 16:00 einde

Gratis voor leden
7 € voor niet-leden
5 € voor studenten, niet-leden
Huren van een fiets: 10 €

Vermeld bij reservatie je naam + ‘lezing’ of ‘fietstocht’ of ‘lezing + fietstocht’.
Stort het deelnamebedrag en/of huur fiets op rekening BE50 7380 2952 6418 (BIC: KREDBEBB) van Archipel vzw met de vermelding ‘Studio Basta + naam deelnemer(s)’.