Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Film

Visual Acoustics

The Modernism of Julius Shulman
Vrijdag
18.12 2020
20:00
Online filmavond

Met de steun van:

De Amerikaanse fotograaf Julius Shulman wist als geen ander de geest van de modernistische architectuur in zijn grandioze beelden te vereeuwigen. Hij werd als jong talent gescout door Richard Neutra en groeide uit tot een wereldicoon. Deze documentaire uit 2008 toont zijn levensloop en verkent zijn werk.

Om het werkjaar af te sluiten organiseren wij een online filmavond over een passend onderwerp in deze beeldrijke tijden. Bovendien zitten we omwille van COVID nog méér aan onze schermen gekluisterd dan ooit te voren, daarom hebben we gekozen voor de documentaire film VISUAL ACOUSTICS: The Modernism of Julius Shulman.

Julius Shulman Institute

De Amerikaanse fotograaf Julius Schulman (1910-2009) wist als geen ander de geest van de modernistische architectuur te vereeuwigen. Zijn manier van fotograferen als jonge assistent-fotograaf trok de aandacht van Richard Neutra. Hij legde het werk vast van bijna elke moderne en vooruitstrevende architect sinds de jaren dertig, waaronder Frank Lloyd Wright, Richard Neutra, Rudolph Schindler, Gregory Ain, Pierre Koenig, John Lautner, Frank Gehry, …. Zijn vaak gereproduceerde afbeeldingen hebben bijgedragen aan het creëren van de iconische status van die gebouwen. Zijn bekendste werk, een portretvormige opname van een zwevend glazen volume van binnenuit verlicht en uitkijkend over het nachtelijk verlichte grid van Los Angeles in de diepte, is een beeld van Case Study House # 22 ontworpen door Pierre Koenig.
De foto’s die Julius Shulman maakte van Californische modernistische woningen definiëren hoe we naar deze architectuur kijken en het leven van hun inwoners verbeelden. Zijn beelden blijven op het netvlies gebrand, elke foto verenigt de perceptie en positie van een gebouw in het Amerikaanse landschap. De fotografie van Shulman, in opdracht van New Yorkse magazines, stelde ontwerpers zoals Charles Eames in de spotlight en maakte hen bekend bij het grote publiek.

Deze unieke film toont enerzijds de evolutie van de moderne architectuur en anderzijds een optimistisch portret van een man deze architectuur wereldwijd via onvergetelijke beelden wist te exporteren. Julius Schulman was een architectuurfotograaf, natuurliefhebber, mentor en criticus over stedelijke vormen. Als productief auteur, adviseur, spreker, exposant en redacteur van zijn eigen uitgebreide archief, bleef Shulman actief tot aan zijn overlijden in juli 2009, op 98-jarige leeftijd. Hij schonk zijn complete archief aan het Getty Research Institute.

De film VISUAL ACOUSTICS werd geregisseerd door Eric Bricker en portretteert de carriere van Julius Shulman door middel van getuigenissen van vrienden en familie. Interviews met Tom Ford, Ed Ruscha, Dante Spinotti en Frank Gehry geven de kijker een dieper inzicht in het fotografische genie van Shulman.

VISUAL ACOUSTICS won de Mercedes-Benz Audience Award voor Beste Documentaire op het Palm Springs International Film Festival, de Audience Award voor Beste Documentaire op het Austin Film Festival, de Grand Jury Prize voor Beste Documentaire op het Lone Star Internationaal filmfestival en een uitstekende prestatie in documentairefilms op het filmfestival van Newport Beach.

Via deze film sluiten we het werkjaar ONUITGESPROKEN af met sprekende beelden.

De film is Engelstalig, met Nederlandse ondertitels.

Visual Acoustics Trailer (1:37) from Kaleidoscope Mediaworks on Vimeo.