B-ILD & NORD
Jeroen Verrecht
Maxime Delvaux
Brussel is een jonge en progressieve stad. Een metropolitaanse stad in het hart van België, in het hart van Europa… Het leven bruist er te midden van een mengelmoes van talen en culturen. De laatste decennia won Brussel ontzettend aan populariteit en zette het sterk in op stedelijke kwaliteit en leefomgeving. Brussel kent nu zijn tweede stadsbouwmeester Kristiaan Borret, die in 2014 de fakkel overnam van de eerste Brusselse stadsbouwmeester Olivier Bastin. Vorige maand werd een Brusselse architectuurprijs gelanceerd om Brussel te tonen als voorbeeld op gebied van architecturale kwaliteit, stedenbouwkundige innovatie, renovatie en reconversie, hergebruik en circulair bouwen (initiatief van A+, Bozar & CIVA)
Een tijdje geleden stond er een prachtige quote van Willem Jan Neutelings in een bijzondere editie van A+ over Brussel (A+278), die we hier graag even aanhalen. Het omvat Brussel!
“Ik heb bijna 40 jaar in Antwerpen gewoond. Ondanks het marketingmotto ‘t Stad is van A (De stad is van jou), ben ik er nooit in geslaagd om Antwerpenaar te worden. Toen ik echter naar Brussel verhuisde, voelde ik me vanaf dag één Brusselaar. De reden is dat Brussel geen Leitkultur heeft, iedereen maakt deel uit van een minderheid. Een stad die van niemand is, is van iedereen. Brussel is een laboratorium voor dat samenleven, wat elke stad straks zal moeten aanpakken. Een perfecte hoofdstad voor Europa, wat zijn motto weerspiegelt In Varietate Concordia (Eenheid in diversiteit).
Dankzij de grenzen met Vlaanderen mist Brussel een stedelijke periferie. Alles speelt zich af binnen een beperkt gebied binnen de Ring, waar gentrificatie en verarming, landelijke rust en grootstedelijkheid met elkaar verweven zijn. Dat maakt Brussel tot een echte stad: terwijl andere steden hun problemen naar de periferie exporteren om een schoon kunstmatig centrum te creëren, is Brussel overal gemengd.
Er moet nog veel gebeuren. Er is een achterstand in de openbare ruimte, mobiliteitsoplossingen en openbare gebouwen. Maar dat is ook een voordeel: waar gebouwd wordt, is alles nog mogelijk. Een generatiewissel staat voor de deur: de millennials zullen binnenkort de stad overnemen, ongehinderd door traditionele vooroordelen over Brussel. Dit feit, gecombineerd met de wet van de stimulerende achterstand, belooft een mooie toekomst voor Brussel.”
Deze stad trekt heel wat jong architectuurtalent aan, met zin en engagement. Laat staan de vele talen die in Brussel worden gesproken, hebben we hier, in de reeks Jonge architecten aan het woord, twee sterke architecten, Kelly Hendriks (B-ILD) & Pauline Fockedey (NORD), die werken in het Nederlands en het Frans, of in het Engels omwille van multiculturele medewerkers. Beiden wonen en werken in Brussel en laten zich uit over de dagdagelijkse realiteit van het werken in twee steden, Brussel & Bruxelles. Ze brengen een verhaal van twee steden.
Beide bureaus werken in twee verschillende talen. De architectuurwereld van de twee landsdelen komen (te) weinig in aanraking met elkaar. Aan de hand van hun projecten worden de verschillende zijden getoond. Het vertelt een verhaal vanuit dezelfde maar toch een andere stad/wereld (Brussel en Bruxelles). Het wordt een verhaal van contrasten en gelijkenissen, een verhaal van twee bureaus uit het Brusselse, waarbij B-ILD met de voeten in de bouwpraktijk staat en NORD in een open platform balanceert tussen experiment, theoretisch onderzoek en praktijk.
B-ILD, gesticht in 2009, staat voor beeld (in het Duits) en bouwen (in het Engels), en dat zegt wat over het uitgangspunt van dit architectenbureau. Het pint zich niet per se vast op het eindproduct dat mooie foto’s oplevert, maar toch staat het beeld centraal. Elk ontwerp bezit een voor de buitenwereld onzichtbare laag: subtiele referenties aan foto’s of kunstwerken die het project persoonlijker en de dromerigheid bijna tastbaar maken.
Kristof Vadino
B-ILD
B-ILD
B-ILD
Bij elk project bekijkt B-ILD welk team ze kunnen samenstellen. Ze werken regelmatig samen met andere architectenbureaus en ingenieurs uit binnen- en buitenland. Samen met de bureaus Util, Tech 3 en Ars Horti won B-ILD de wedstrijd om een school voor bijzondere educatie te bouwen in Tienen. Dit schoolproject was de eerste Open Oproep die ze wonnen. Sindsdien doen ze zo’n vier tot vijf wedstrijden per jaar. B-ILD gaat op zoek naar projecten met een maatschappelijke meerwaarde: scholenbouw, polyvalente ruimtes en bijzondere jeugdzorg. De plannen zijn altijd geometrisch en aanpasbaar. Van recente datum is het multifunctionele gebouw Warot in Winksele, genomineerd voor de Europese Mies van der Rohe Award. In 2019 ontving B-ILD een Jo Crepain Award voor beste opkomend architectenbureau.
Bureau Nord bestaat sedert 2014. Valentin Bollaert en Pauline Fockedey ontmoetten elkaar tijdens hun studies aan het Institut supérieur d’architecture Saint-Luc in Doornik. Aanvankelijk richtten ze Nord op, om te kunnen deelnemen aan een wedstrijd. Sindsdien beschouwen ze hun samenwerking als een mogelijkheid om te experimenteren. De architecten willen zich niet in een bepaald programma specialiseren. Zo voeren ze zowel opdrachten uit voor de publieke ruimte, als voor kleinere scenografieën. Ze realiseren kleinschalige particuliere opdrachten, zoals de renovatie van het Café Caberdouche in Brussel en het brouwerijcafé L’Ermitage in Sint-Gillis.
Urban Brussels
Maxime Delvaux
Maxime Delvaux
Maxime Delvaux
Ze zoeken tijdelijke samenwerkingen met andere bureaus en kunstenaars, die ze vanaf het begin van het ontwerpproces bij het project betrekken. ‘Samenwerken met mensen uit andere disciplines voedt het concept, relativeert het eigen vakgebied, en verrijkt het beroep’, zo zijn ze van mening. Ze zien architectuur, eerder dan een doel op zich, vooral als een manier om een interessant denkproces te ontwikkelen.
(deels gebaseerd op website VAi)