Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Reis

Gedeeld BXL partagée

How will we live together?
01.10 02.10 2021
Brussel

Met de steun van:

Archipel gaat op pad, te voet of met de fiets, om architectuurparels in de Vlaamse steden te ontdekken. Samen op pad!

Ivan Put

Dit najaar strijkt Archipel neer in Brussel. Gedurende twee dagen bezoeken we een selectie boeiende projecten waarbij architecten en urbanisten de uitdagingen van wonen, werken en ontspannen in een hedendaagse metropool aangaan. De gebouwen en publieke ruimte die we met de fiets bezoeken, omvatten initiatieven van zowel de overheid als geëngageerde burgers, maar elk vormen ze een schakel in de bruisende stad van de toekomst.

In 2018 was de harde conclusie van de Gewestelijke Ontwikkelingscommissie over het toekomstplan voor Duurzame Ontwikkeling dat het Brussels Gewest een gebrek heeft aan ambitie en visie voor de stad van morgen. Het is ondertussen geen kunst meer om Brussel te beschrijven vanuit een negatief perspectief, Baudelaire deed het Donald Trump anderhalf eeuw geleden voor. En toch zal menig Brusselaar zeggen dat ze van hun stad houden, ondanks alle tegenstellingen en gebreken. Ook Archipel heeft een grote affiniteit voor Brussel. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verbindt Europeanen en Belgen, over culturen en overheden heen. Net in deze tijden is ‘samen’ meer dan ooit belangrijk zoals ook al aan bod komt in ons jaarthema van Togetherness.

De overheid mag dan misschien geen globale visie hebben over de stad van morgen, Archipel ontdekte echter wel plaatsen, ideeën, ambities in projecten die wel degelijk een visie uitdragen voor een stad van vandaag en morgen. Dit wordt mooi verwoord door Myriam Stoffen, al meer dan tien jaar directrice van de Zinnekeparade in Brussel, als ze spreekt over ‘knoopjes leggen in de stad’. Vanuit het idee van een gedeeld Brussel ging Archipel op zoek naar deze knoopjes in onze stad. Boeiende projecten, die een knoop willen zijn in de stad, kruisten onze weg.

Deze keer zal Archipel de stad Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) doorkruisen op de fiets en ditmaal in een tweedaagse trip. De ene dag zal de focus liggen op projecten rond de Kanaalzone: de ontwikkelingen op Tour & Taxis met wervelende projecten zoals Gare Maritime, het Herman Teirlinckgebouw (beiden signatuur van Neutelings-Riedijk), maar ook boeiende landschappelijke ingrepen zoals het Tour & Taxis park (Bas Smets en Michel Devigne) en het Pannenhuispark (Landinzicht, MAAT, BAUKUNST) dat de site helemaal tot in Laken ontsluit, een woonproject en plein van het Brusselse architectenbureau PT architecten in het hart van Molenbeek, … allemaal projecten die getuigen van de dynamiek die momenteel in en rond het kanaal aan de gang is. De andere dag worden projecten van-hoog-naar-laag, van Schaarbeek tot Sint-Gillis bezocht. Onder andere het zeer inspirerende ABC-huis, een ‘school voor het leven’ met een missie dat zijn gelijke in de wijde omstreken niet kent (HUB), ernaast ligt het Zennepark, een openbare tuin als een soort promenade bovenop de voormalige bedding van de Zenne (La Compagnie du Paysage), het project MAD, een renovatie van een aantal industriële gebouwen in het hart van Brussel (V+ en Rotor), het BRONKS-theater (MDMA) en Les Ateliers Claus (Ouest), een project dat inspeelt op de tegenstelling tussen het programma (een concertzaal) en de directe omgeving (woningen).

Zoals steeds kan het programma licht wijzigen en is het mogelijk dat er op het laatste moment nog een interessante project wordt toegevoegd. Het is de ambitie om vooral de architecten en de gebruikers aan het woord te laten en ‘hun’ Brussel met jullie te delen.

Organisatie: Sigrid Decramer, Eva Lo, Annemie Demeulemeester

Programma

Gare Maritime
Herman Teirlinckgebouw
L28 park
Pannenhuispark
PT Architecten
ABC-huis
Zennepark
Project MAD
BRONKS-theater
Les Ateliers Claus

Fietskaart

‘Gedeeld BXL Partagée’

De gedrukte fietskaart ligt te koop bij:

  • CIVA, Kluisstraat 55, 1050 Elsene

Of je kan ze bestellen via info@archipelvzw.be.
Kostprijs 8 € inclusief verzendingskost, te betalen op rekening van Archipel BE50 7380 2952 6418