Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Varia

Wie wint de eerste Gentse architectuurprijs?

Uitreiking Architectuur Prijs Gent, lancering architectuurkaart Gent
Zondag
17.10 2021
Gent

In samenwerking met:

Met de steun van:

De Stad Gent reikt op 17 oktober 2021 voor het eerst een architectuurprijs uit. De prijs bekroont recent gerealiseerde projecten op Gents grondgebied die getuigen van ontwerpkracht en innovatie en een duurzame verrijking voor de stad zijn.

Olmo Peeters

De prijs vestigt de aandacht op het belang van de kwaliteit van onze leefomgeving en van zorgvuldig ontwerp in de stad. Elk gerealiseerd project op Gents grondgebied dat niet ouder is dan drie jaar komt in aanmerking. In principe kan elk bouwwerk meedingen naar de prijs. Klein of groot, woningbouw of kantoor, school of bedrijfspand: alles mag. Ook bruggen, pleinen, parken of landschappelijke projecten mogen meedoen. Niet alleen nieuwbouw, ook renovaties, herbestemmingen, tijdelijke invullingen of ruimtelijke installaties zijn welkom.

“We kiezen in Gent voor ruimtelijke en architecturale kwaliteit. Deze prijs zal goede ontwerpen belonen en promoten. We stimuleren hiermee de dialoog, streven naar kwaliteit in onze mooie stad en zetten architectuur meer op de kaart.”
Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit, Stedenbouw en Publieke Ruimte

De deelnemende teams van ontwerpers, opdrachtgevers en bouwers maken kans op een vakprijs en een publieksprijs. Voor de publieksjury zoekt de Stad Gent nog 25 Gentenaars uit evenveel Gentse wijken. Mensen met een hart voor architectuur en de stad die niet professioneel actief zijn als ontwerper of bouwer, kunnen zich kandidaat stellen. De Gentse architecte Marie-José Van Hee zal dan weer de vakjury voorzitten. De feestelijke prijsuitreiking staat gepland op 17 oktober 2021. De laureaten ontvangen ook een bijzonder aandenken. Rond die periode worden er rondleidingen en debatten georganiseerd. Het is de bedoeling om de prijs vanaf nu driejaarlijks uit te reiken.

“Met de nieuwe architectuurprijs vieren we ontwerptalent en gedurfd opdrachtgeverschap. Maar het is ook een manier om architecturale ambitie en vernieuwing in Gent aan te zwengelen. Goed voorbeeld doet volgen. Met het initiatief willen we reflectie, diepgang, opinie en discussie over architectuur in Gent ook blijvend een plek geven.”
Peter Vanden Abeele, Gents stadsbouwmeester

Alle info over de prijs en deelname op www.architectuur.gent

De Gentse Architectuurprijs is een initiatief van de Stad Gent, de Gentse stadsbouwmeester en Archipel vzw in samenwerking met de partners van het Gents Architectuurplatform: Design Museum Gent, het STAM, de vakgroep architectuur en stedenbouw van de Universiteit Gent, de faculteit architectuur van de KU Leuven, Campus Sint Lucas Gent, KASK & Conservatorium School of Arts HOGENT & Howest.

“Dit event is de start van een langdurige samenwerking tussen verschillende Gentse partners om de reflectie omtrent architectuur meer zichtbaarheid te geven en zich als stad omtrent architectuurcultuur zelfbewuster te positioneren. Het wordt een feestelijke dag.”
Hera Van Sande, artistiek coördinator Archipel vzwContact

Bregje Provo, Team Stadsbouwmeester Gent
0473 35 18 82 | bregje.provo@stad.gent
Sofie Aelterman, kabinet schepen Watteeuw
0471 90 57 04 | sofie.aelterman@stad.gent

Programma

Eind juni -> De periode voor inzendingen wordt afgesloten
●●● -> De beoordelingscommissie maakt de shortlist
September -> Bekendmaking shortlist – stemmen maar!
Oktober -> Jurytours en debatten
17 oktober -> Na een volle dag met geleide rondleidingen en fietstochten langs de genomineerde projecten in Gent volgt de prijsuitreiking Architectuur Prijs Gent.