Modulair / circulair wonen
- Intro
- Aurelie De Smet (KU Leuven)
- Sprekers
- Mosard vzw
- B+ architecten
Mosard vzw | B+ architecten
Vanuit zijn positie als architect voelde Ruben Braeken, vennoot van B+architecten, de nood om verschillende bouwsystemen slimmer op elkaar af te stemmen. Samen met anderen startte hij Mosard vzw om dit onderzoek systematisch aan te kunnen pakken. Mosard staat voor ‘Modular Open System for ARchitectural Design’ en is een open bouwstandaard en het instrument om compatibel te ontwerpen, bouwen en wonen. Mosard gelooft in een wereld waar veranderingsgericht en betaalbaar bouwen de standaard wordt. De basis vormt een uniform maatsysteem voor modulaire ontwerp- en bouwcomponenten, met als doel het ontwerpen, bouwen en (meegroei)wonen efficiënter op elkaar af te stemmen. B+ architecten werkt dan ook met dit systeem. Het is een multidisciplinair team van ontwerpers dat streeft naar duurzame ontwerpen met een toegevoegde waarde en een positieve impact op maatschappij en planeet. Hoe ver kan het concept modulair wonen ons leiden?
Dennis De Smet
Dennis De Smet
Aurelie de Smet
Via het pilootproject Solidair Mobiel Wonen heeft Aurelie de Smet een poot in de praktijk van modulair bouwen en prefabricatie van woningen. Het onderzoek hiernaar leidde haar langs verschillende voorbeelden in de geschiedenis van modulair bouwen. Ze kadert de cases in de lange geschiedenis van experimentele bouwmethodes voor wonen. Prefab en modulair bouwen beleefde een boom tijdens de Europese heropbouwjaren na de tweede wereldoorlog en kent nog steeds veel toepassingen waar hoge snelheid en lage kostprijs doorslaggevend zijn, maar mainstream werd het vooralsnog niet: waar ligt dat aan? En zal dat in de toekomst anders zijn nu de copy/paste functie het modulair denken – of toch tekenen – een stuk gemakkelijker maakt?
Ruben Braeken is architect. Hij behaalde in 2006 zijn masterdiploma aan de Universiteit Hasselt. Hij onderzoekt gedreven hoe we duurzamer kunnen bouwen, met de focus op circulaire systemen. Na zijn stage en een aantal jaren bij verschillende bureaus (oa. Bart Lens architecten en Spectrum) startte hij B+ architecten, met precies deze focus. In 2019 richt hij met Johny Verstegen Mosard vzw op, om een meer open plek voor onderzoek naar circulariteit te maken. Ondertussen engageert hij zich op tal van plekken en is onder andere lid van de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (gecoro) Genk, raadslid bij de Orde van Architecten voor de provincie Limburg en doelgroepleider ‘Kennis en Innovatie’ bij Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV).
Aurelie de Smet studeerde in 2007 af in de richting Ruimtelijke Planning aan de Universiteit Gent, waarna zij startte aan een diverse carrière tussen praktijk en academisch onderzoek. In 2014 richtte ze mede het kenniscentrum tuin+ op, het richt de aandacht op het Vlaamse en Brusselse ‘tuinenlandschap’ vanuit de opleiding Landschaps- en Tuinarchitectuur van de Erasmushogeschool Brussel. Als doctoraatsonderzoeker aan de faculteit Architectuur van de KU Leuven werkte ze aan het onderzoek ‘Solidair Mobiel Wonen’, waarin niet enkel vanuit academische hoek gekeken wordt naar deze woonvorm, maar via een pilootproject en prototypering het concept ook in de praktijk getest wordt. Aurelie behaalde in 2022 haar doctoraatstitel, sindsdien werkt ze als onderzoeker voor de KU Leuven.