Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Stemmen van de Scandinaviëblokken

Hoe orkestreert men 220 eigenaars?
Donderdag
20.04 2023
20:00
STAM - abdijrefter

In samenwerking met:

Met de steun van:

Wat als een naoorlogs appartementsblok met 220 eigenaars klimaatbestendig moet worden gemaakt? Wat is hun hedendaagse relevantie? Hoe sluit het ensemble aan op de nieuwe ontwikkelingen rond de Dokken en de Afrikalaan? En hoe kan een energiezuinige renovatie op een betaalbare manier gebeuren? TV Studio Tuin en Wereld – AgwA – Domus Mundi tekent het concept voor de toekomst van de Scandinaviëblokken. De lezing wordt voorafgegaan door een kunstproject rond dit woonblok van Timo Tembuyser en/of Naomi Steijger waarin op een andere manier hetzelfde wordt gevraagd: wat hebben de vele stemmen van de Scandinaviëblokken ons te vertellen.

  • Intro
  • Timo Tembuyser en Naomi Steijger
  • Sprekers
  • Studio Tuin en Wereld
  • AgwA
  • Domus MundiDe individuele bewoner met zijn individuele woonunit vormt de spil van de conceptstudie voor reconversie van een woonblok met een gedeelde eigendomssituatie. Hoe kan aandacht worden gegeven aan het individuele én het collectieve? Vanuit het microperspectief van de bewoner wordt gekeken naar woonkwaliteit, naar sociaal ruimtelijke verbetering, naar methode van aanpak, naar ‘urban patch repair’ en naar het energetisch vraagstuk. Een multidisciplinair team tekent het concept voor de toekomst van de Scandinaviëblokken. Twee architectenbureaus Studio Tuin en Wereld en Agwa werken samen met vzw Domus Mundi. Domus Mundi wil kwalitatief en duurzaam leven, wonen en (ver)bouwen mogelijk maken voor kwetsbare groepen door het leveren van o.a. ondersteuning bij renovatie en stadsvernieuwing.


Studio Tuin en Wereld

‘Tussen Tuin en Wereld’ is een boek van Paul De Wispelaere (1928-2016). Doorheen de roman wordt de wereld overpeinsd en beschouwd vanuit een erf (een tuin). Tegelijkertijd is die tuin een deel van de wereld. Tussen tuin en wereld ontstaat iets. Dit ‘iets’, dit ‘tussen’ is evenzeer een moment, een plaats en een relatie. Studio Tuin en Wereld benadert ruimtelijke ‘thema’s’ vanuit deze bijzondere veelheid: ruimte als moment, als plaats en als relatie.

Studio Tuin en Wereld werd opgericht door Tomas Ooms en Annebel J.L. Courtens. Tomas studeerde architectuur, literatuur, onderzoeksmethoden en muziek. Als docent aan de faculteit architectuur KU Leuven is hij promotor van de Incipient Raum Master Dissertation Studio. Hij is mede-projectleider van het academisch ontwerpbureau en de ontwerpstudio REVAMP. Hij is tevens curator van het Craftmenship engagement aan deze faculteit. Naast praktiserend architect is hij componist en uitvoerend musicus. Regelmatig gevraagd jurylid, redacteur en mederedacteur.

AgwA

Opgericht tussen 2003 en 2006 in Brussel stelt AgwA een architectuur voor die ruimte laat voor de evolutie van het gebouw in de tijd, en voor de toe-eigening door de gebruikers ervan. Hun architectuurpraktijk getuigt van een maatschappelijk engagement en wil inspelen op contextuele, structurele, programmatische, economische, menselijke en ecologische vraagstukken. AgwA is opgericht door Harold Fallon en Benoît Vandenbulcke.

Domus Mundi

Domus Mundi vzw wil kwalitatief en duurzaam leven, wonen en (ver)bouwen mogelijk maken voor kwetsbare groepen. De activiteiten van Domus Mundi richten zich voornamelijk op projecten die de leefbaarheid en woonkwaliteit in een buurt of stad helpen verbeteren door onder andere ondersteuning bij renovatie en stadsvernieuwing.

Concrete Voices

Regisseur Naomi Steijger (1994) en performer, zanger & componist Timo Tembuyser (1991) werken aan een ‘grootstedelijk requiem’. Voor elke nieuwe luistervoorstelling in deze reeks nodigen zij de bewoners van een flat in telkens een andere wereldstad uit als medemakers én als koor. Zij brachten de veelstemmigheid van het Gentse woonblok in kaart via ‘BLOK | een requiem in majeur’ dat tot stand kwam in het kader van een stadsresidentie die Timo en Naomi in december 2018 deden bij Kunstencentrum Vooruit te Gent.

Hoe een stuk te maken met 220 verschillende stemmen?

Wij componeerden een requiem, samengesteld uit de geluiden, de stemmen en de verhalen van deze flat, en vormden de flat om tot koor. De flat — als symbool voor de metropool, zo dicht op elkaar maar tegelijkertijd ook zo ver van elkaar vandaan. Het koor — als een ode aan ‘samen’, aan de harmonie, aan de verbinding die we met elkaar zoeken in de stad. Een requiem — als een verzet tegen de samenloze samenleving.
Timo & Naomi

Naomi Steijger (1994) studeerde in de zomer van 2019 af aan de regie opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Tijdens haar afstudeerjaar volgde ze het talent ontwikkelingstraject Oorzaken Academy van het NPO fonds, waar zij bij de VPRO een 5-delige podcast serie over voyeurisme ontwikkelde: Peeping Tom. In 2018 won zij samen met Timo Tembuyser de NTR Podcastprijs voor hun podcast 88 woningraten..

Timo Tembuyser (1991) studeerde in juni 2019 af aan de performanceopleiding van de Toneelacademie in Maastricht en schoolde zich als zanger binnen de afdeling Muziektheater van het Rotterdam Conservatorium (Codarts University for the Arts). Eerder rondde hij in 2014 de masteropleiding Architectuur & Stedenbouw af aan de Universiteit Gent met een scriptie over de driehoekswerking tussen performer, publiek en ruimte — zowel binnen gekaderde theaterruimtes als in een fluïde stedelijke context.

SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen

Hans Wilschut

Deze lezing is in samenwerking met het STAM en Stadsbouwmeester Gent in het kader van de expo SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen.

Mensen herken je aan hun silhouet, steden aan hun skyline. In de expo ‘SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen’ daagt het STAM (Stadsmuseum Gent) onze – vaak terloopse – blik op de stad uit. Wat zit er achter de grillige lijnen van steen, staal en glas? En waarom blijven we het hoog, hoger, hoogst zoeken? ‘SkYline’, da’s een uitnodiging om stil te staan én te beleven. Zowel in als buiten de expo. Tijdens onder meer lezingen en een fietstocht kan je dieper ingaan op het thema hoogbouw. Doe, Begrijp en Kijk De SkYline: ontdek het volledige programma op stamgent.be. ‘SkYline’ loopt nog t.e.m. 21 mei 2023.