Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Bezoek

Fietstocht in Gent #1

Wat betekent hoger bouwen voor de Gentse skyline?
Zaterdag
13.05 2023
13:30
Gent

In samenwerking met:

Met de steun van:

Er staan heel wat forse bouwprojecten in de steigers in Gent, zowel reconversies van oude torenflats als innovatieve collectieve gebouwen die de hoogte opzoeken. We nemen je mee in een verhaal over de (toekomstige) skyline van Gent en bevragen wat het betekent om in een stad hoger te wonen.

Hera Van Sande skyline Nieuwe Dokken

Archipel organiseert in samenwerking met Team Stadsbouwmeester Gent een fietstocht omtrent dit thema. Peter Vanden Abeele, stadsbouwmeester Gent, legt momenteel de laatste hand aan een stadsessay “Hogerbouw”.

Wij bekijken de stad door andere ogen. Vanuit de stellingen die de stadsbouwmeester in zijn stadsessay poneert zullen we wikken en wegen wat hoger bouwen voor de stad Gent kan betekenen.

We beseffen het misschien niet onmiddellijk maar eigenlijk is Gent een stad van torens. De Sint-Baafskathedraal, het Belfort en de Sint-Niklaaskerk vormen een aantrekkelijk trio voor de stadstoerist en typeren de stad. Tel daarbij de talrijke andere kerken die Gent rijk is, en daarbovenop nog eens de recent gerenoveerde Boekentoren!

We denken over het al dan niet inzetten op torens, of over het feit of een stad een visie moet hebben over hoogbouw of niet, of we überhaupt hoogbouw nodig hebben, … en wat is nu het verschil tussen hoogbouw en hogerbouw? Wat is een goede stadsmaat voor een hoger gebouw? Wat is de juiste hoogte? Is hoger bouwen een oplossing voor de wooncrisis? Hoe kunnen we hogerbouw integreren in het stedelijk profiel zonder te verzanden in een spelletje hoger-lager? Hoe kan architectuur slim ingezet worden om via hogerbouw de betaalbaarheid prioriteir te stellen?

Vanuit deze achtergrond fietsen we Gent door en stellen we ons allerlei vragen bij tal van voorbeelden. Goede of slechte? Met groeipijnen of met geslaagde visie?
Het is geen architecturale fietstocht waarbij we gebouwen binnenin gaan bekijken, maar het wordt een stedelijke, reflectieve fietstocht om de skyline van Gent eens anders te bekijken.

We gaan op tocht op zaterdagnamiddag 13 mei. Schrijf je snel in en fiets mee!

SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen

Hans Wilschut

Deze fietstocht is in samenwerking met het STAM en Stadsbouwmeester Gent in het kader van de expo SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen.

Mensen herken je aan hun silhouet, steden aan hun skyline. In de expo ‘SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen’ daagt het STAM (Stadsmuseum Gent) onze – vaak terloopse – blik op de stad uit. Wat zit er achter de grillige lijnen van steen, staal en glas? En waarom blijven we het hoog, hoger, hoogst zoeken? ‘SkYline’, da’s een uitnodiging om stil te staan én te beleven. Zowel in als buiten de expo. Tijdens onder meer lezingen en een fietstocht kan je dieper ingaan op het thema hoogbouw. Doe, Begrijp en Kijk De SkYline: ontdek het volledige programma op stamgent.be. ‘SkYline’ loopt nog t.e.m. 21 mei 2023

Programma