Collectief wonen, anders wonen?
- Intro
- Bram Aerts TRANS architectuur en stedenbouw
- Sprekers
- HAVANA
- Stekke + Fraas
- Büro Juliane Greb
Petter Krag
Het woonaanbod voor gezinnen in de relatief lagere inkomensklassen is ontoereikend. De minst verdienende mensen kunnen terecht in sociale woningen en de beter verdienende bevolkingsgroepen zijn in staat een huis te kopen. Wat met de lagere middenklasse en de armere bevolkingsgroepen ertussen in? Hoe kan men hen kwalitatief laten wonen? De oplossing ligt deels in het optimaliseren van het ruimtegebruik, bijvoorbeeld door te investeren in kwalitatieve collectieve (buiten)ruimtes.
Een tweede, belangrijke opgave ligt in de omslag naar een ander ontwikkelmodel. Moeten we niet op zoek naar woonmodellen als een vehikel voor diverse betrokken actoren om samen een antwoord te bieden aan woonnoden en -voorkeuren? We laten drie stemmen aan het woord.
HAVANA – Cohousing in Gent (Wooncoop)
Stekke + Fraas i.s.m. a229 – 32 wooneenheden in Molenbeek (CTLB)
Büro Juliane Greb i.s.m. summacumfemmer architekten – San Riemo in München (D) (Kooperative Grosssttadt)
Petter Krag
Petter Krag
Petter Krag
Bram Aerts – TRANS architectuur en stedenbouw | KU Leuven
TRANS maakte deel uit van het team dat binnen het Pilootproject Wonen op initiatief van de Vlaams Bouwmeester in 2013 op zoek ging naar nieuwe coalities voor het wonen. Om in de Vlaamse woonproductie tot een trendbreuk te komen besloten zij de noodzaak om ook het statuut en de achterliggende structuur van het opdrachtgeverschap te herdenken.
In een verzadigd landschap van individuele bouwheren bieden ‘de bouwgroep’, ‘de community-land-trust’ en ‘de coöperatieve’ een valabel alternatief voor het opdrachtgeverschap in Vlaanderen. Deze ‘coalities’ zetten de collectiviteit niet louter in als een dogma of als een instrument van verdichting, maar koppelen bewonersbelangen bewust aan ondernemerschap en marktdenken. Persoonlijke en collectieve voordelen worden zodoende vertaald naar een gedeelde en kwalitatieve woonvisie.
Bram Aerts