Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Dichterlijk wonen

Bovenop, tussendoor, achteraan, onderuit
Donderdag
22.06 2023
20:00

Met de steun van:

In de zoektocht naar méér kwalitatief ruimtelijk wonen binnen een betaalbaar kader zien we vaak creatieve oplossingen om binnen het grootstedelijke kader alternatieve programma’s / ruimten te genereren en zo dichter en dichterlijk te gaan wonen. Een inspiratieavond met goede voorbeelden.

  • Intro
  • Lucas Desmet BRUT architecture / urbanism
  • Sprekers
  • Fallow
  • Jean-Benoît Vetillard
  • VVV

Sans Souci van Fallow is een project dat het conventionele wonen in vraag probeert te stellen en op zoek gaat naar een betaalbaar woonmodel dat sociaal contact aanmoedigt en een verschuiving naar een gedeelde economie stimuleert. In 2018 vonden twee laat-twintigers die zich in Brussel wilden vestigen elkaar op Facebook en bundelden hun krachten om samen een woning te kopen. Een wisselwerking tussen privaat en collectief die het invullen van klassieke rijwoningen kan herdenken.

FALLOW | Perspective Section


FALLOW |
Collage Garden


FALLOW | Exploded View

Appartement BDD is van de hand van de Parijse architect Jean-Benoît Vétillard. De totale transformatie van een appartement ambieert de verandering van het leven van de eigenaar. Het is een reflectie met de bouwheer over de ergonomie van de rustruimtes, de ‘dagelijkse kamers’, de generositeit van de lumineuze gemeenschappelijke ruimte, het creëren van een landschap, een ‘open vallei’ boven de keuken, met opbergruimtes eronder. Geen muren, alleen beloopbare oppervlakken.

Giami Meloni Jean-Benoît Vetillard
|
Appartement BDD


Jean-Benoît Vetillard
|
Appartement BDD


Jean-Benoît Vetillard
|
Appartement BDD

Maison Kangourou van VVV reflecteert over bewoonbaarheid als ‘variabele geometrie’, waardoor flexibiliteit tussen gemeenschappelijke en privéruimten mogelijk wordt, zodat meerdere bewoners samen kunnen wonen. Door een reeks ruimtes – het balkon, de wintertuin, het terras, het solarium – in één enkel materiaal, zinken bekleding, te hullen, brengt het project eenheid in de achtergevel, die in Brussel vaak gekenmerkt wordt door een additief en ongeordend opbod van bijgebouwen en aanbouwen.

VVV | Maison Kangourou


VVV | Maison Kangourou


VVV | Maison Kangourou

Lucas Desmet

Lucas Desmet introduceert in 2021 in zijn thesis de term ‘dichterlijk wonen’ als alternatief voor ‘verdichting’.

Projecten die verdichten en tegelijk inzetten op aangenamer leven, vallen onder deze noemer. In plaats van te verdichten om ideologische redenen, voor de maatschappij, voor het klimaat of voor de ouderen – kortom omdat het moet – kan verdichting ook voordelen opleveren voor de bewoners en de buurt. De focus van verdichting wordt omgezet van kwantitatieve naar kwalitatieve plekken maken. Dichter wonen, en tegelijk ruimer leven.
Lucas Desmet

Lucas behaalde in 2021 zijn masterdiploma ingenieursarchitectuur aan de UGent met als afstudeerrichting architectuur en stedenbouw. Zijn thesis onderzocht hoe men kwalitatief kan verdichten in Vlaamse dorpen.

Tijdens zijn studies werkte hij mee aan de ontwikkeling van de ‘Toolbox Dorpse Architectuur’ in samenwerking met AR-TUR, het centrum voor architectuur en stedenbouw in de Kempen. De toolbox laat aan de hand van diverse voorbeelden en projectverhalen, dorpsfiguren en tactieken zien hoe het collectief wonen in dorpen verbeterd kan worden.

Na zijn afstuderen ging hij aan de slag bij Architecture Workroom Brussel, een cultureel innovatiehuis voor de transformatie van de sociale en fysieke leefomgeving. Hier onderzocht hij hoe de energietransitie in goede banen kan worden geleid en hoe we van al onze wijken positieve energiewijken kunnen maken. Ook werkte hij aan het project ‘Rotterdams Stadsbeheer voor de Toekomst’, waarbij hij onderzocht hoe de afdelingen Stedenbouw en Stadsbeheer efficiënter kunnen samenwerken om winst te behalen in het beheer en de inrichting van de openbare ruimte.

Sinds februari 2022 is Lucas werkzaam bij BRUT. Hier is hij betrokken bij de ontwikkeling van het voormalige bedrijventerrein Lips in Boortmeerbeek tot passende en dorpse meergezinswoningen.