Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Schaarste - rijkdom

Over het scheppen van mogelijkheden uit schaarste
Dinsdag
16.04
20:00
Crematorium Polderbos

In samenwerking met:

Met de steun van:

Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects (JP)
Richard Venlet

Triënnale Brugge 2024 gaat met Spaces of Possibility op zoek naar het sluimerend potentieel van de stad. Het thema nodigt uit om het vertrouwde terrein te verlaten, inspiratie op te doen en je te verbazen over hoe het ook kan. Een oefening in verbeelding; een blik op wat Brugge, en steden in het algemeen, vandaag en in de toekomst kunnen zijn. Hedendaagse kunst en architectuur worden ingezet om een ruimtelijke of mentale verschuiving mogelijk te maken.

Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects – Boundary Window, 2014

Eén van de twaalf deelnemende kunstenaars, het jonge Japanse bureau Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects gaat op zoek naar de rijkdom van schaarste. De vraag “Is it truly necessary?” gaat elk onderzoek van hun architectuurpraktijk vooraf. Hun werk contrasteert een subtiel minimalisme in hun praktijk met de rijke gebruiksmogelijkheden en sferen die zich in hun projecten nestelen. Dit resoneert met het werk van kunstenaar Richard Venlet, die in zijn werk de ruimte telkens herschept als uitnodiging tot reflectie, expositie of inspiratie voor anderen. Een dialoog over het scheppen van mogelijkheden uit schaarste, vertrekken van wat er al is en zoeken naar wat er echt nodig is.

Shingo Masuda, Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo architects

Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects – Boundary Window, 2014


Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects – Ghost-like Architecture, 2010


Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects – Boundary Window, 2014

Sinds 2007 werkt Masuda samen met Katsuhisa Otsubo aan een zeer precies oeuvre. Adaptatie – ook de titel van hun eerste monografie (2020) – geeft hun continue zoektocht naar wat echt nodig is weer. Door een meticuleuze aandacht voor detaillering en openheid naar de interacties tussen architectuur en haar omgeving laten ze zien hoe adaptatie en integratie krachtige ruimtes kunnen scheppen. “Is it truly necessary?” Onder dat credo richtten Shingo Masuda (°1982, Tokio, JP) en Katsuhisa Otsubo (°1983, Saitama, JP) hun gelijknamige architectuurpraktijk op.

Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects (2007, Tokio, JP) richt zich vooral op de subtiele interventies die, vertrekkende vanuit een contextuele analyse, de karakteristieken van een locatie blootleggen. Door deze observaties te verwerken in hun projecten of aandacht te schenken aan wat anders onopgemerkt blijft, dagen de architecten het gekende uit en geven ze zo (nieuwe) betekenis en structuur aan een plek. Een gebaar waarbij interieur en exterieur samensmelten tot een architecturaal landschap dat zowel monumentaal als efemeer, vertrouwd als verwonderlijk aanvoelt voor al wie het ingebruikneemt of er voorbijwandelt.
Hoewel het bureau de afgelopen vijftien jaar vooral in Japan werkt, geniet het duo heel wat internationale belangstelling. Zo was Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects laureaat van de AR Emerging Architecture Award 2014 en won het in 2015 de prestigieuze Yoshioka Prize (Japan Architect).

Richard Venlet

Richard Venlet Richard Venlet – Walls, Floors, Ceiling and Windows, Paleis voor Schone Kunsten BOZAR, Brussels


Richard Venlet Richard Venlet – open kamer Monnikenheide


Richard Venlet Richard Venlet – Robert Walser, Grosse Kleine Welt Grand Petit Monde, Beaux Arts, Paris

Richard Venlet maakt van zijn kunst telkens een uitnodiging, tot herinterpretatie van de ruimte, tot gebruik, tot tonen, bespreken of bespelen door anderen. Zijn ‘Open Kamer’ (2006) voor de vzw Monnikenheide is een open podium voor een publiek van bomen, in de deur kijk je in de spiegel, stapt een wereld binnen of buiten. Het ‘Museum for a Small City’ (2013) in opdracht van het S.M.A.K. herdenkt de mogelijkheden van tentoonstellen, een ruimte in een ruimte herschept het museum in het museum en biedt ruimte om wisselende selecties van andere kunstwerken uit de collectie te tonen. De tentoonstellingsarchitectuur als kunstwerk op zich.

Crematorium Polderbos

Arnout Fonck


Arnout Fonck


Arnout Fonck

We zijn te gast in Crematorium Polderbos in Oostende, een unieke locatie, ontworpen door Office Kersten Geers David van Severen, in samenspraak met kunstenaar Richard Venlet en Bureau Bas Smets. Het project zoekt op een delicate en rustige manier zijn weg naar de natuurlijke omgeving. Het grote betonnen dak toont zichzelf als een grote schuine tafel die uit het weelderige groene landschap oprijst. Het dak, bezaaid met abstracte vormen en dakramen, creëert een balans tussen het functionele en plechtige karakter van het gebouw.

Zie ook: VAi / Architectura

Triënnale Brugge 2024
13.04 – 01.09.2024

Triënnale Brugge neemt met Spaces of Possibility bijna vijf maanden lang de straten van de historische binnenstad en Zeebrugge in met hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties.
Samen met twaalf kunstenaars en architecten van over de hele wereld houdt Triënnale Brugge voor haar vierde editie het sluimerend potentieel van de steeds veranderende stad tegen het licht. Hoe kan een Unesco-beschermde historische stad, waar behoud centraal staat, omgaan met concepten als verandering en duurzaamheid, en hoe kan hedendaagse kunst en architectuur hier een nieuw kader voor scheppen? Met artistieke ingrepen dagen de kunstenaars en architecten bestaande locaties uit, verbinden ze stadsdelen en gaan ze op zoek naar verborgen schoonheid.

Programma: triennalebrugge.be