Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Ronan & Erwan Bouroullec (FR)

Architectuur- & design
Donderdag
23.10 2008
18:00

In samenwerking met:

In samenwerking met:
Designregio Kortrijk
interieur08
Vitra

“Bedachtzaam en gedisciplineerd, met een echte spirit en poëzie.” De twee Bretonse broers, Ronan en Erwan Bouroullec, werden in korte tijd wereldberoemd met hun baanbrekende designvoorstellen.

De Britse ontwerper Jasper Morrison beschreef het werk van Ronan en Erwan Bouroullec ooit als “bedachtzaam en gedisciplineerd, met een echte spirit en poëzie.” De twee Bretonse broers, Ronan en Erwan Bouroullec, werden in korte tijd wereldberoemd met hun baanbrekende designvoorstellen. De broers werden dan ook al snel gezien als het beste wat Frankrijk voortbracht op het gebied van moderne vormgeving sinds Philippe Starck. Al vergelijken ze zich zelf zeker niet met deze laatste, want zelf verkiezen ze subtiliteit boven extravagantie. Hun ontwerpen kenmerken zich dan ook door een minimum aan materialen, vormen en kleuren.

Ronan Bouroullec (°1971) en Erwan Bouroullec (°1976) studeerden aan de École Nationale des Arts Décoratifs in Parijs en de École des Beaux-Arts in Cergy-Pontoise. In 1999 richtten ze als gelijkwaardige partners een designstudio op in Parijs. De Bouroullecs worden vaak omschreven als ‘alles-ontwerpers’, waarbij vooral meubilair primeert. Naast het ontwerpen van woon- en kantoormeubels, vazen, porseleinen serviezen, sieraden en diverse woonaccessoires lopen hun architecturale projecten als een rode draad door hun werk.

Hun ontwerpen zitten in productie bij internationale bedrijven zoals Cappellini, Ligne Roset, Habitat, Domeau & Peres, Auhentics en Vitra. Voor deze laatste maakten ze in 2004 o.m. de ‘Algue’, één van hun meest onconventionele producten. Met dit bouwpakket dat bestaat uit organische twijgen en algen, kunnen op een indrukwekkende manier tijdelijke ruimtes en gordijnen worden samengesteld. Hun ontwerpen zoals scheidingswanden, meubelsystemen en vergadertafels functioneren als flexibele bouwpakketten. Tafels kunnen in elkaar worden geklikt en scheidingswanden met klittenband tot een ruimte omgetoverd.

Het werk van de Bouroullecs is ondertussen aangekocht door verschillende musea en galeries zoals het designmuseum in Londen, het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en de galerie van Droog Design in Amsterdam. Ze ontwierpen ook het interieur voor Issey Miyake shop in Parijs en voor de Galerie Kreo in Parijs maken ze gelimiteerde edities.