Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Bezoek

Rem Koolhaas en OMA

Tentoonstelling in Rotterdam
Zaterdag
22.05 2004
Rotterdam
Nederland

We zochten en vonden twee redenen om Rotterdam nogmaals te bezoeken, namelijk:
De wereldwijde invloed van Rem Koolhaas en OMA AMO op de hedendaagse architectuur, stedenbouw e.a. is zonder meer indrukwekkend.
De gerestaureerde Van Nelle fabriek in Rotterdam ook aan de binnenkant bewonderen.

In Rotterdam loopt, zoals U wellicht weet, een tweeledige overzichtstentoonstelling over het werk van Rem Koolhaas en dit tot 31 mei.

Archipel zocht en vond twee redenen om Rotterdam nogmaals te bezoeken, namelijk:

De wereldwijde invloed van Rem Koolhaas en OMA AMO op de hedendaagse
architectuur, stedenbouw e.a. is zonder meer indrukwekkend.

We willen deze keer de gerestaureerde Van Nelle fabriek Rotterdam
ook aan de binnenkant bewonderen.

Belangstellenden kunnen van de gelegenheid gebruik maken om eventueel Huis Sonneveld te bezoeken.
Ook de uitbreiding van Boijmans Van Beuningen door Paul Robbrecht en Hilde Daem is zeker een bezoek waard.
Tevens is er in het kunstcentrum Witte De With een tentoonstelling over het werk van Peter en Allison Smithson.

Wim Supply

Oma tentoonstelling in het Nai: “START” de beginjaren

START ( archief 1978-1994)

“Start” bestaat uit het Koolhaas – OMA archief van het NAi dat het vroeg Nederlandse werk uit de periode 1978-1994 bevat, met hoogtepunten als het Nederlands Danstheater in Den Haag en de Kunsthal in Rotterdam. De tentoonstelling is ingericht als ‘open depot’ van veertig projecten uit de periode 1978-1994. START vormt de opmaat voor de tentoonstelling CONTENT in de Kunsthal die het latere werk van Koolhaas belicht.

OMA

Het bureau OMA werd in 1975 aanvankelijk in Londen opgericht en verhuisde in 1978 naar Rotterdam. Koolhaas vergaarde met zijn theoretisch manifest ‘Delirious New York’ (1978) veel roem, maar wilde met de oprichting van OMA, ideeën juist aan de praktijk toetsen. Het was de prijsvraaginzending voor de uitbreiding van de Tweede Kamer in Den Haag en de daaruit voortvloeiende opdrachten in Nederland, waardoor Koolhaas het bureau uiteindelijk naar Rotterdam verhuisde.

Open depot

START is ingericht als een open depot waarin alle veertig projecten uit de periode 1978-1994 zijn opgenomen. De ruimtelijke vormgeving voor de tentoonstelling is een zoektocht naar wat een open depot kan zijn. Daarbij wordt de gebruikelijke ‘mooie’ presentatie overboord gegooid. Met deze vernieuwende opzet wordt voor het eerst een volledig en nieuw inzicht in het archief van Rem Koolhaas/OMA gegeven. START vormt met het vroege werk de juiste opmaat tot de tentoonstelling CONTENT.

Database

Speciaal voor deze tentoonstelling is een database ingericht met archiefmateriaal en achtergrondartikelen. Deze database is ook online te raadplegen.

OMA tentoonstelling in de kunsthal “CONTENT“

CONTENT: gebouwen, projecten en concepten vanaf 1996

De Kunsthal Rotterdam, Rem Koolhaas’ eerste uitgevoerde ontwerp waarmee hij in 1992 wereldfaam veroverde, toont een overzicht van zijn ontwerpen en innovaties vanaf 1996 tot heden.
Rem Koolhaas, zijn ontwerpbureau OMA en researchteam AMO nemen een leidinggevende positie in binnen de wereld van de architectuur. Door de vooruitstrevende ontwikkelingen op het gebied van concept, ontwerp en techniek te combineren met continue uitbreidingen naar andere disciplines halen ze het maximale uit elk project, of het nu een eengezinswoning in Bordeaux, de wolkenkrabber China Central Television in Beijing, of de nieuwe Nederlandse Ambassade in Berlijn betreft. Andere projecten die Koolhaas onder andere realiseerde zijn het museumproject Guggenheim in Las Vegas en de winkelinrichting van de Prada Store in New York.
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie ‘Content’ bij Taschen-Verlag.

WITTE DE WITH Centrum voor Hedendaagse Kunst:

Tentoonstelling over het werk van Peter en Allison Smithson.
Witte de Withstraat 50 – 3012 BR Rotterdam

De tentoonstelling is samengesteld door Dirk van den Heuvel en Max Risselada van de faculteit Bouwkunde, Technische Universiteit, Delft. Zij mochten enkele jaren in alle vrijheid onderzoek doen in de archieven van de Smithsons.
Alison and Peter Smithson – from the House of the Future to a house of today richt zich vooral op de woningontwerpen van de Smithsons. Hun ideeën over wonen worden uiteengezet aan de hand van foto’s, tekeningen, plattegronden, projecties en maquettes. Daarnaast zijn een aantal van hun meubels tentoongesteld. Verder wordt de tentoonstelling aangevuld met een onderdeel waarin het werk van Alison en Peter Smithson naast dat van andere beroemde architectenparen wordt gezet.
Twee woningen zijn er speciaal uitgelicht: the House of the Future en het Hexenhaus. Kijk bij thema’s voor informatie over uitgangspunten van het werk en meer woningontwerpen. Bij bio vind je achtergrondinformatie over Alison en Peter Smithson.

Programma

NAi – Jo Coenen, 1988 – “OMA START
huis Sonneveld – Leendert van der Vlugt, 1933
Van Nelle fabriek- Leendert van der Vlugt, 1930
Kunsthal – OMA, 1992 – “OMA CONTENT
Museum Boijmans Van Beuningen – Adrianus van der Steur, 1848 + Robbrecht & Daem, 2003

Het ontwerp voor de Hyperbuilding, Bankok, van OMA opgesteld in het entreegebied van Museum.
Vrij bezoek WITTE DE WITH Centre hedendaagse kunst

Boekenwinkels en cafetarias in Nai, Kunsthal en Boijmans.