Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Reis

Noord-Italië

Ticino en Milaan
02.05 08.05 2016

Met de steun van:

We trekken naar de prachtige streek van Ticino, Bergamo, Milaan … op zoek naar vergeten parels binnen het Italiaans modernisme, en naar verrassende hedendaagse realisaties.

Continuità e Ambiente

Arnout Fonck Villa Necchi Campiglio – Piero Portaluppi

De voorbije drie decennia is Italië voor de Archipelgrim eigenlijk een blinde vlek gebleven. Op de Veneto en een aantal Biënnale bezoeken aan Venetië na, bleef de (hedendaagse) Italiaanse architectuur onbekend en onbemind. Archipel trekt naar de prachtige streek van Ticino, Bergamo en Milaan … op zoek naar vergeten parels binnen het Italiaans modernisme en naar verrassende hedendaagse realisaties.

Arnout Fonck Tegna school – Nicola BASERGA, Christian MOZZETTI

Naast de bekende namen als Gio Ponti en Ernesto N. Rogers zijn er ook minder bekende als Dominioni, Gardella, Portaluppi, Pizzigoni, Asnago Vender en Moretti. Na de tweede wereldoorlog kregen ze tijdens de heropbouw in Milaan en Bergamo veel kansen om zelfs in het historische hart van de stad te bouwen. Aangespoord door Ernesto N. Rogers’ pleidooi in het tijdschrift Casabella voor een “Continuità” met het verleden van de stad en respect voor de eigenheid ervan, het “preesistenze Ambientali” ontwierpen ze intrigerende woongebouwen. Ruime terrassen en een open, soms grillig plattegrond vertaalden de Milanese burgerwoning naar een collectief woongebouw met veel aandacht voor sfeer, materiaal en de overgangen van publieke ruimte naar de privé sfeer van het appartement. In hun vormgeving verwezen ze openlijk of veeleer subtiel en gelaagd naar het verleden van Milaan. Een eigen interpretatie van het toenmalige strakke modernisme, zonder de rauwe hang naar tabula rasa en een open confrontatie met de historische stad. Veel van die projecten blijven ook nu nog verrassend actueel als collectief woongebouw en sluiten naadloos aan op het jaarthema 2016, Wonen.

Arnout Fonck Chiesa Nostra Signora Della Misericordia – Angelo Mangiarotti

Naast Milaan en Bergamo is een bezoek gepland aan de nauwelijks 50 km noordelijker gelegen valleien van Ticino, het meest zuidelijke kanton van Zwitserland, waar een combinatie van hoogtepunten uit de Tendenza-beweging (Luigi Snozzi, Aurelio Galfetti en Livio Vacchini) en recent werk van Guidotti Architetti, Baserga Mozzetti, Raphael Zuber en Durisch+Nolli wordt opgezocht.

Arnout Fonck La Congiunta – Peter Märkli

Fotoverslag van de prospectie van Arnout Fonck

Programma

D1 + D2 Ticino

Como
Casa Del Fascio – Giuseppe Terragni
Chiasso
M.A.X Museo – Durisch + Nolli
Palazzetto dello sport – Baserga Mozetti
Lugano
BFM: kindercrèche
Biblioteca cantonale – Carlo & Rino Tami
Leventina
La Congiunta – Peter Märkli
Grono
Scuola – Raphael Zuber
Monte Carasso
diversi progetti – Luigi Snozzi
Bellinzona
Condominio – Guidotti + Frapolla
Tegna
Scuola – Baserga Mozzetti

D3 Bergamo + Milano

Lago Garda:
Villa – Vittoriano Vigano
Nembro
Biblioteca – Archea Arch
Bergamo
Chiesa – Pizzigoni

D4 + D5: Milano

Diverse stadswandelingen met de nadruk op 20ste-eeuwse stadskern
Chiesa + Condominio – Mangiarotti
Monastero & ufficio – Dominioni
Monastero Ca’ Bruta – Muzio
Condominio – Asnago Vender
Villa Necchi- Portaluppi
Condominio – Moretti
Torre Velasca – BBPR

Maar ook hedendaagse werk van
Mudec – David Chipperfield
Fondazione Prada – O.M.A.
Casa della Memoria – Baukuh
Condominio – Stefano Boeri
Edificio universitario Milano – Grafton Architects