Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Tempelhof 21, 8000 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Varia

Infoavond Mexico

Dinsdag
12.04 2016
20:00

Met de steun van:

Bereid u voor op een wervelende avond onderdompeling in Mexico met boeiend beeldmateriaal! Historische duiding over de indrukwekkende en soms gruwelijke geschiedenis van het land gelinkt aan de eigenzinnige interpretatie door het Mexicaans Modernisme. Onder het moto: Masa y Vacio,… Color y Pasion / Massa en leegte,… Kleur en Passie scheppen we een beeld van hoe Mexico doorheen en na de revolutie is omgegaan met die zeer specifieke eigenheid van hun cultuur.

Masa y Vacio, Massa en leegte

Mexico-stad zinkt. Zes centimeter per jaar. Zachtjesaan. Alsof het hierover beschaamd is. Natuurlijk was het geen goed idee om een stad op te richten op een klein eiland in het midden van een meer. En meer nog, om het Texcoco-meer later droog te leggen en er de funderingen van een miljoenenstad de modder in te jagen. Verwijt het de arend die volgens de ontstaanslegende hier een slang wilde verorberen.

Ondanks alles is het een stad die blijft bewegen. Ook al is het niet steeds duidelijk in welke richting. Het maakt deel uit van haar contradictorische natuur: een stad geobsedeerd door haar verleden, maar open voor alles wat nieuw is. Een dynamisch en efficiënt bolwerk dat tegelijk chaotisch en corrupt is. Met een architectuur die doorheen de geschiedenis steeds opnieuw is gedefinieerd door de specifieke relatie tussen massa en leegte, tussen monolithische monumentaliteit en open ruimte.

Tijdens de twintigste eeuw was de Mexicaanse architectuur bedreven genoeg om ruimtelijke en monumentale concepten zoals bij de ruïnes van Teotihuacán of het door paleizen en religieuze bouwwerken omzoomde derde grootste stadsplein ter wereld, de Zócalo, te vertalen naar een hedendaagse vormentaal.

Dominique Pieters

Color y Pasion, Kleur en Passie

Romantisch, passioneel, zinnelijk, tragisch en wreed, dat zijn de Mexicanen en hun geschiedenis. En kleurrijk. Het overrompelend kleurenpalet is adembenemend en doorspekt de cultuurervaring van deze reis.
Het diepe blauw van Frida Kahlo. Het snijdende rood van Diego Riveira of Juan O’Gorman. Het verblindende goud van Matthias Goeritz. Het verglijdende glooiende felle wit van Felix Candela. Het in zon gedrenkte oker van Ricardo Legoretta en het mysterieuze dieproze van Luis Barragan.

“Er is geen opwinding in de wereld te vergelijken met de opwinding van het besef dat je op weg bent naar Mexico.”
Philip Guedalla

Wim Supply

(Deze teksten zijn fragmenten uit een ruimer geheel dat te lezen is op deze pagina)

Reisdata

MEXICO: van zaterdag 29 oktober tot en met zondag 13 november 2016
MEXICO+YUCATAN: van zaterdag 29 oktober tot en met vrijdag 18 november 2016

Inschrijven voor de reis zelf kan via deze pagina
Meer algemene info over onze reizen vind je hier