Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Tempelhof 21, 8000 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Debat

Over de Vloeibare Samenleving

Liquid City 1: Zygmunt Bauman
Donderdag
03.05 2018
19:30

In samenwerking met:

Met de steun van:

De overgang van ‘vaste’ naar ‘vloeibare’ moderniteit heeft in de westerse samenlevingen een heel nieuwe situatie doen ontstaan en de mens voor uitdagingen geplaatst waarmee hij nooit eerder werd geconfronteerd.

Raumlabor

Voor de tweede keer op rij werkt Archipel samen met Triënnale Brugge bij het organiseren van lezingen en debatten. Het thema van deze editie is Liquid City | Vloeibare Stad. Gevestigde gedachten en leefvormen staan onder druk. De Triënnale onderzoekt de toekomst van een stad als Brugge. Daarbij staat de rol van de inwoners in een vloeibare samenleving centraal. Een constante flux, voortgestuwd door variatie, pluralisme en ambivalentie, kan leiden tot onzekerheid en zelfs angst. Tegenover die reflex staat Triënnale Brugge als een veilig baken, een vloeiende stad, open en betrokken, motor van maatschappelijke, culturele en politieke verandering. Brugge als een plek waar diversiteit leidt naar ontmoeting. De broedplaats voor vernieuwing in een stedelijke context. Net zoals de middeleeuwse Bruggeling en poorter actief participeerde aan het vormgeven van zijn stad en bestuur wordt de huidige burger aangesproken om dromen, wensen en ervaringen over het samenleven in Brugge te delen. De tijdelijke, gedeelde en gastvrije ruimtes van Triënnale Brugge 2018 stimuleren interactie en helpen een nieuw stedelijk fundament te leggen. De vloeibare stad, letterlijk omringd door het water dat ooit voor Brugges wereldfaam zorgde, wordt een metaforische Liquid City. Fluïditeit, transitie, instroom, uitwisseling, een continue artistieke beweging die soms stormachtig en soms zacht kabbelend door de stad trekt. Alles en iedereen komt in beweging.

Samuel Sánchez

Een gesprek over het werk van Zygmunt Bauman

De academische opening van Triënnale Brugge vindt plaats op donderdag 3 mei, in de vorm van een debat over het werk van Zygmunt Bauman (1925-2017), een Pools-Britse socioloog en filosoof van joodse afkomst. De Liquid City wordt getoetst aan de Liquid Modernity van Bauman. De overgang van ‘vaste’ naar ‘vloeibare’ moderniteit heeft in de westerse samenlevingen een heel nieuwe situatie doen ontstaan en de mens voor uitdagingen geplaatst waarmee hij nooit eerder werd geconfronteerd. Sociale vormen en instituties krijgen vandaag onvoldoende tijd om zich te consolideren en kunnen niet langer als referentiekader dienen voor ons handelen en onze langetermijnoriëntaties. Zo’n gefragmenteerd leven vraagt van mensen dat ze uiterst flexibel zijn en zich telkens opnieuw aanpassen. In het vloeibare leven spelen globalisering, individualisering en het verval, zelfs de vergruizing, van de welvaartsstaat een grote rol. Deze omwenteling treft de maatschappij op alle vlakken.

In een debat wordt deze thematiek vanuit diverse standpunten besproken, samen met Marc Van den Bossche (Filosoof, Vrije Universiteit Brussel), Dirk Geldof (Socioloog, Universiteit Antwerpen), Tom Trevor (Curator, Plymouth University), Leo Van Broeck (Vlaams Bouwmeester), Renaat Landuyt (burgemeester van Brugge) en moderator Isolde Vanhee (rekto:verso, LUCA School of Arts).

_____

03/05
Liquid City 1 over de Vloeibare Samenleving
Een gesprek over het werk van Zygmunt Bauman

28/05
Liquid City 2 The Golden Snail Opera
Lezing/performance door Anna Tsing, ingeleid door Rotor

31/05
Liquid City 3 Architectures Liquides
Gesprek met Abdelkader Damani (FRAC), Till-Holger Borchert en Michel Dewilde (Triënnale Brugge)

05/07
Liquid City 4 selgascano pavilion
Lezing door José Selgas en Lucía Cano (selgascano)

30/08
Liquid City 5 House of Time
Lezing door raumlabor

16/09
Liquid City 6 MFS III – Minne Floating School
Lezing door Kunlé Adeyemi