Archipel

Beleef architectuur!

Lezing

PechaKucha#5

Meesterschap bij vormgevers en meubelmakers

Bij Archipel wordt PechaKucha met deze vijfde editie een jubileumeditie. Voor dit feestelijke event trekken we naar Brussel! VOLA, structurele sponsor van Archipel, nodigt negen jonge bureaus uit om in de schitterende ruimte van Tours & Taxis hun werk te presenteren. Binnen het kader van meesterschap en detail laten we dit jaar interieurarchitecten en meubelmakers aan bod komen! PechaKucha is een concept dat in 2003 in Japan zijn oorsprong vond en sindsdien wereldwijd is verspreid. Een uiteenzetting volgens het PechaKucha concept houdt in dat sprekers – elk in 20 slides, 20 seconden per slide – vertellen wat hen inspireert en wat hun visie is op het onderwerp. Op deze wijze wordt het publiek aan een vaardig tempo geprikkeld met inzichten en ideeën en dit in een visuele, to-the-point presentatie. Voor de editie van 2018 zijn een tiental jonge bureaus aangeschreven met de vraag om eventueel aan de hand van hun werk te reflecteren over meesterschap.

Pjmares Brussel

We design with the logic of the Scandinavians and the sexiness of the Italians.
Tom Mares en Peter-Jan Scherpereel vormen samen het ontwerpersduo PJMARES.
Ze maken een eigen collectie van strakke en tijdloze interieurs en ontwerpen. Zij stellen dat hun creaties mooier worden en dus tijdloos zijn dankzij natuurlijke materialen die mooi verouderen, zoals hout, staal, marmer en leder.

Stal Collectief Mechelen

Stal Collectief is a collaboration between four young furniture designers who studied in Mechelen: Len de Paepe, Bob Segers, Tim Vranken and Jonas Blondeel.
This collective, which occured through common interest and friendship, wants to create timeless and honest pieces of furniture and lighting objects.
New ideas are conceived, prototyped and sometimes even developed under one roof.

Fragmenture Gent

Fragmenture is based in Ghent, Belgium and founded in 2014 by architect Lies Van Kerckhove.
The studio specializes in interior and design. Projects are about re-approaching everyday products and spaces.
The interaction between imagination, concept and realization is central in Fragmenture’s work.

Bram Kerkhofs Leuven

Wij maken design voor ‘t leven. De keuze die we vandaag maken, is een keuze voor de toekomst. Daarom werken we het liefst met duurzame materialen. Niet alleen om groene duurzaamheid, maar ook en vooral om de keuze voor kwaliteit die een leven lang mee gaat.

Wrkshp Collectif Gent

Wrkshp se caractérise par :
- l’inclusion, au sein d’équipes à géométrie variable, d’expertises choisies par projet et ceci, dès l’amont du processus de conception.
- une volonté d’expérimenter au niveau spatial et matériel (Maker Architects) remettant ainsi en question la linéarité conception-réalisation / thinker-maker.
- la conviction que les projets urbains comme le dessin de mobilier participent d’une même démarche, tournée vers la ville et l’usager.
- un attachement fort à l’espace et au travail sur les matériaux et le développement de stratégies en phase avec les enjeux de la commande, la limitation des ressources matérielles et les compétences disponibles.

DERI3 Antwerpen

‘DERI3’ is actually short for Ruben Deriemaeker – an appropriate moniker, since it contains the old-fashioned spelling for “maker.”
I dream, design and build furniture translating my own vision into tangible objects. Working with the materials nature provides us with is one of my greatest ambitions. Wood being my biggest love, because of its brutal honesty. It symbolizes the woods where we played as kids. And because I prize these woods, I believe in creating with as little waste as possible.

Tim Vranken Gent

WOB is de overkoepelende naam van de verschillende delen binnen het ontwerp- en timmerbedrijf dat in 2013 werd opgericht door Tim Vranken. Met een schrijnwerkersdiploma en een diploma meubelontwerp (VOMO, Mechelen) op zak, bundelde hij voornamelijk zijn eigen krachten.
Zo bestaat WOB uit WobWork, WorkPlaceWob en Wob’sDaysOut. Wobwork beslaat de collecties, ontsproten uit hart en ziel van Tim Vranken en is dus het ontwerpgedeelte van het bedrijf.

Voet en De Brabandere Antwerpen

Our designs start from stories and atmospheres.
They are architectural narratives.
Invitations and small gestures.
To use.
To open up an awareness to dialogue.
Or to disappear in ones own world.

Alexandre Lowie Gent

Atelier Alexandre Lowie vertaalt ambacht naar functionele ontwerpen met de uitstraling van een pièce de résistance. Elk stuk is volledig met de hand gemaakt, en dat zie je. Die liefde voor traditionele technieken schemert door in elegant meubilair, waar ze dienen als een stempel van kwaliteit en savoir-faire. Details vormen dan ook de rode draad doorheen het werk van het Atelier.
Naast reeksen in gelimiteerde oplages, ontwerpt het Atelier ook unieke stukken op maat van wie durft kiezen voor subtiele grandeur — een compromisloos, gedurfd stuk dat later met trots aan de volgende generatie wordt doorgegeven. Luxe, zeker, maar dan in de vorm van een perfecte uitvoering en verfijnde esthetiek.

Er zal ook werk tentoongesteld worden van deze bureaus in de showroom van VOLA gedurende een viertal weken.

Bovenstaande beelden zijn aangeleverd door de architectenbureaus. Het copyright ligt ofwel bij hen of bij een fotograaf van hun keuze.
Meer info over de Pecha Kucha avond kan je vinden op:
PechaKuchaGhent: Facebook | Twitter | Website
Archipel: Facebook

Lezing

Wanneer?

do 27 september 2018 20:20

Waar?

VOLA - Tour & Taxis
Havenlaan 86C
1000 Brussel

Hoe betalen?

Toegang GRATIS

Publicaties


In samenwerking met:


Met de steun van: