Archipel

Beleef architectuur!

Lezing

ECTV over eigen werk

Tussen ruimte plan

Els Claessens en Tania Vandenbussche.

Archipel laat in het kader van het jaarthema 2018 twee vrouwelijke ‘meesters’ aan het woord.
De samenwerking tussen Els Claessens en Tania Vandenbussche start in 1997. Na hun studies hebben beiden een meesterlijke leerschool doorlopen bij Marie-José Van Hee architecten en Robbrecht en Daem architecten.
Liefst werken ze, samen met medewerkers en collega’s, aan verscheiden opdrachten van uiteenlopende schaal en met verschillend programma: zowel kleine strategische ingrepen als beeldbepalende gebouwen, zowel private als publieke opdrachten. Voor Tania en Els toont meesterschap binnen het domein van de architectuur zich bovenal in het plan. Een meesterlijk plan is een plan dat werkt, functioneert, ordent, verbindt, verrast en charmeert. Het plan linkt het maken en het denken, het verbeelden en het verbeelde.
Hun mission statement klinkt als volgt:
We ontwerpen plannen die werken.
Ze zijn een uitgezuiverd antwoord op de functionele eisen.
We bouwen volumes die bemiddelen.
Ze zijn een frisse inpassing in de concrete context.
We bouwen structuren die presteren.
Ze zijn performant en variabel inzetbaar.
We bouwen plekken die charmeren.
Ze zijn mooi en prettig in gebruik.
We ontwerpen gebouwen die gewoon goed zijn.
Ze zijn culturele bouwstenen voor de stad, het dorp of het landschap.

Het welzijnshuis OCMW Sint-Niklaas.

Welzijnshuis OCMW – Sint-Niklaas
© Hilde D’Haeyere

Archipel tracht zoveel mogelijk de architecten aan het woord te laten in ontwerp en realisatie van hun hand.
ECTV realiseerde in Sint Niklaas het Welzijnshuis.
Hun website zegt:
Het wedstrijdperceel site Gerda, dat aan de zuidzijde van de stad Sint-Niklaas ligt, is een unieke locatie: 3 voormalige voetbalvelden groot, een onbebouwd terrein op slechts 500m van de Grote Markt van Sint-Niklaas. De bouwzone voor het welzijnshuis bevindt zich aan de zuidzijde van het terrein en is de enige zone die grenst aan een straat. Het hart van de site kan zich ontwikkelen tot een fris groen park. Het welzijnshuis is een compact gebouw, geplaatst op de grens van straat en park. De publieke delen liggen aan de straat, de personeelstoegang en de burelen langs het park. Het resultaat is een alzijdig gebouw, zonder voor- of achterkant. De inplanting maakt van straat en park 2 onderscheiden buitenruimtes, koppelt ze en maakt de overgang evident. Het welzijnshuis is één gebouw voor meerdere gebruikers. Het beoogt een effectieve scheiding tussen de publieke delen, de semi-publieke vergaderruimtes en de burelen, zonder evenwel het onderlinge contact te verliezen. De centrale patio biedt een doorzicht tussen de verschillende delen. Met een overvloed aan hout is hij een warme pit voor een open huis. Hij verrijkt het gebruik en speelt energetisch een grote rol. De circulatielus verloopt excentrisch zodat ze als buffer werkt langs de zuid- en westzijde, meest gevoelig voor oververhitting. De burelen krijgen een optimale oriëntatie in de noord- en oostzijde.Het welzijnshuis wil een genereus huis zijn dat verwelkomt. Overgangen, doorzichten en verbanden kregen daarom bijzondere aandacht: een luifel leidt je naar een dubbelhoge inkom met doorzicht naar de patio. Het resultaat is een gebouw waar je duidelijk, maar ongedwongen je weg vindt.

Lezing

Wanneer?

do 29 november 2018 20:00

Waar?

Welzijnshuis OCMW
Abingdonstraat 99
9100 Sint-Niklaas

Hoe betalen?

Toegang gratis voor leden
€ 7 voor niet-leden
€ 5 voor studenten
Te betalen aan de ingang

Publicaties


Met de steun van: