Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Bezoek

Het werk van Malengier beleven

Enkele begraafplaatsen en een dorpskern
Zaterdag
06.10 2018
09:30
Wervik, Poperinge, Vleteren, Oostnieuwkerke

Met de steun van:

Landschapsarchitect Andy Malengier leidt ons langs vier van zijn projecten in West-Vlaanderen: oasen van rust en stilte in Wervik – Poperinge – Vleteren en Oostnieuwkerke. Tijdig inschrijven want de plaatsen zijn beperkt!

Aansluitend op de lezing van 4 oktober, bezoeken we op zaterdag 6 oktober in het gezelschap van Andy Malengier een aantal begraafplaatsen en een dorpskern door hem ontworpen.
We vertrekken per bus aan het treinstation in Wervik en bezoeken eerst de Parkbegraafplaats in Wervik en ‘Ter Ruste’ in Poperingen.
‘s Middags lunchen we ‘In de Vrede’, een taverne in de schaduw van de St-Sixtusabdij. De begraafplaats in Oost-Vleteren en de Dorpskern Oostnieuwkerke vervolledigen de daguitstap.

Tijdig inschrijven! De plaatsen zijn beperkt!

Parkbegraafplaats Wervik

Spirituele landschapsarchitectuur midden een profane wereld. Het betreft een plaats waar de kunst om te leven, de kunst om te sterven en de kunst om los te laten een perfecte harmonie vinden. De begraafplaats wil aandacht geven aan 2 verschillende aspecten van het leven, het ceremoniële afscheid en de latere herdenking. Mensen gaan er in het park wandelen, gaan er verpozen en zonnen. Dat onze geliefden er ook begraven kunnen worden is eigenlijk goed meegenomen. (vrij naar de tekst op de website Malengier) Andy Malengier Parkbegraafplaats wervik

Begraafplaats ‘Ter Ruste’ in Poperinge

De herinrichting van deze begraafplaats is nog volop in uitvoering.Het wordt een parkbegraafplaats.Het ontwerp voorziet de volledige herinrichting van de centrale as, met een inkomplein en een ceremoniële afscheidsplaats of afscheidstuin met een nieuwe voorziening voor een strooiweide, een herdenkingsdreef en een herdenkingstuin bij het massagraf. Andy Malengier Ontwerp begraafplaats’Ter Ruste’ poperinge

Parkbegraafplaats Oost-Vleteren

We moeten van onze overleden dierbaren afscheid nemen in héél mooie tuinen!
Het ontwerp voor de centrale begraafplaats van Vleteren is gegroeid uit de overtuiging dat, rekening houdend met onze beperkte ruimte, begraafplaatsen een parkfunctie kunnen bieden voor het dorp! Rekening houdend met de historische context van het dorp en zijn omliggend landschap moet de parkbegraafplaats perfect geïntegreerd worden in zijn omgeving. De begraafplaats zal een belangrijk groenelement vormen in het dorpsbeeld. De nieuwe centrale begraafplaats moet de uitstraling krijgen als ware dat de begraafplaats er altijd zo bijgelegen heeft. Ze moet als het ware naadloos opgaan in het dorpsbeeld en het omliggende landschap. Een dergelijke realisatie moet er voor zorgen dat een grotere betrokkenheid van de dorpsbewoners ontstaat en dat de begraafplaats een parkrol voor het dorpsleven van Vleteren en zijn deelgemeenten kan vervullen. Het ontwerp voor de centrale begraafplaats van Vleteren bezit naast de essentiële sociaal-economische functie ook een artistiek-creatieve waarde. Deze kwaliteit gekoppeld aan een verhaal van troostende schoonheid zal er toe leiden dat deze begraafplaats een eigen identiteit zal verkrijgen, de mensen er waardig zullen kunnen afscheid nemen en herdenken en dat de begraafplaats deel zal uitmaken van het cultuurpatrimonium van de gemeente Vleteren. (tekst website Malengier) Andy Malengier Parkbegraafplaats oost-Vleteren

Dorpskern Oostnieuwkerke

Na een goed georganiseerde brainstorm wezen de kenbaar gemaakte noden van de bevolking van Oostnieuwkerke, hoe uiteenlopend die ook zijn, op één algemene nood of wens, nl. het aantrekkelijker, rustiger en veiliger maken, van de dorpskern van Oostnieuwkerke. Via dergelijke visie en uiteindelijke aanpak zullen alle naar voor gebrachte noden ingewilligd worden. Het uiteindelijke ontwerp toont aan dat via een drastische, groene en stijlvolle aanpak Oostnieuwkerke heel veel in zijn mars heeft. Oostnieuwkerke verdient een ‘grandeur’ die de bewoner de ‘sfeer’ biedt van weleer en de ‘hoop’ voor de toekomst.
Zoals zovele Engelse voorbeelden aantonen, is een groen ‘hart’ voor een dorpskern essentieel voor een optimale levenskwaliteit! Kerken staan er in een park, een sober park, bestaande uit gras, bomen, hagen en smeedwerk. Het ‘centrumpark’, altijd gelegen rond de kerk, loopt als het ware over in de private voortuinen en het landschap. Traditie en respect voor de publieke ruimte vieren er hoogtij! Dit was eveneens het streefdoel voor Oostnieuwkerke.
Dit fantastisch project moet een voorbeeld worden voor heel Vlaanderen. De dorpskern werd teruggegeven aan de mens. Een lange, drukke asfaltrijweg werd er letterlijk uitgebroken. Het Brigidapark, de pastorietuin en de omgeving van de kerk vormen één geheel en creëren zo één groot groen hart. De kerk werd er opgenomen in een groene oase van rust en stille recreatie. En wat met koning auto? De auto kan perfect achter de kerk zijn weg vinden, en krijgt er zelfs nog een paar extra parkeerplaatsen bij. Iedereen tevreden! Iedereen bedient op pure schoonheid! (tekst website Malengier) Andy Malengier Dorpskern Oostnieuwkerke

Programma

 • 09:30 afspraak aan het treinstation van Wervik (er is parkeermogelijkheid voor de auto)
 • 09:40 bezoek van de Parkbegraafplaats Wervik
 • 10:40 vertrek naar Poperinge
 • 11:25 bezoek van de begraafplaats ‘Ter Ruste’ Poperinge
 • 12:25 vertrek naar Westvleteren
 • 12:35 lunch in In de vrede
 • 13:35 vertrek
 • 13:45 bezoek van de Parkbegraafplaats Oost-Vleteren
 • 14:45 vertrek naar Oostnieuwkerke
 • 15:30 bezoek van de dorpskern van Oostnieuwkerke
 • 16:30 vertrek naar station van Wervik
 • 17:05 Aankomst aan het station van Wervik