Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Open Monumentendag

Robuuste collectieve woonvormen
Donderdag
07.09
20:00
Gent

 

Met de steun van:

Collectieve woonvormen worden in Vlaanderen steeds vaker bekeken als een heilzame strategie om individuele en maatschappelijke winsten te boeken zoals betaalbaar wonen, ecologisch wonen, landschaps-sparend wonen, inclusiever wonen en socialer wonen. Maar kunnen we er zomaar van uit gaan dat deze collectiviteitswinsten ook op lange termijn robuust zullen zijn tegen onvoorziene omstandigheden? Door de evolutie van een aantal historische collectieve woonvormen in binnen- en buitenland te onderzoeken, werpt Glenn Lyppens binnen zijn doctoraat een nieuw licht op het (on)vermogen van ruimtelijk ontwerp hieromtrent.

  • Intro
  • Anne Malliet
  • Spreker
  • Glenn LyppensGlenn Lyppens

Glenn Lyppens behaalt in 2006 zijn Master in Architectuur aan het Henry van de Velde Instituut in Antwerpen. Sindsdien heeft hij als praktiserend architect binnen verschillende ontwerpbureaus gewerkt. Van 2009-2013 werkt hij als onderwijsassistent (Architectonisch Ontwerpen) en wetenschappelijk onderzoeker aan het Departement Architectuur van de Artesis Hogeschool. In 2013 is hij sterk betrokken bij het ontwerpend onderzoekslabo ‘Pilootprojecten Wonen’, een initiatief van de Vlaams Bouwmeester. Van 2013 tot 2022 werkt Glenn aan een doctoraat over de rol van architectuur binnen robuuste collectieve woonmodellen. Sedert 2018 werkt Glenn bij POLO Architects en is actief als onderzoeker binnen POLO Labs.

Anne Malliet

Anne Malliet was lid van het team van de Vlaamse Bouwmeester van 2001 tot eind 2022. Van 2004 tot 2022 was ze ook lid van de jury voor de Stadsvernieuwingsprojecten, als vertegenwoordiger van de Vlaamse bouwmeester. Malliet heeft tal van onderzoeken gedaan naar collectieve woonvormen. In deze woonvorm ziet ze veel potentieel voor de toekomst van steden. In haar artikels refereert ze vaak naar de voordelen van collectief wonen. Bovendien is het voor haar een vorm van betaalbaar en ontzorgd wonen.