Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Bezoek

Gent

Architectuur als Buur
Zaterdag
29.10 1988
09:30

In een samenwerkingsverband tussen de Gentse architectuurverenigingen en de diensten van de stad Gent werd een grootse architectuurtentoonstelling opgezet waarin een 180 tal gebouwen werden opgenomen. Het tentoonstellingsconcept inspireerde zich op de ruimtelijke contrasten van straten en pleinen in confrontatie met de historische lokatie van de Sint-Pietersabdij.

Via de media heeft u ongetwijfeld reeds kennis gemaakt met het projekt Architectuur als Buur. Een breed panorama van wat de laatste twintig jaar in en om Gent aan betere architektuur werd gerealiseerd.

In een samenwerkingsverband tussen de Gentse architektuurverenigingen en de diensten van de stad Gent werd een grootse architektuurtentoonstelling ‘Architectuur als Buur’ opgezet waarin een 180 tal gebouwen werden opgenomen. Het tentoonstellingsconcept (Dirk Manesse) inspireerde zich op de ruimtelijke kontrasten van straten en pleinen in konfrontatie met de historische lokatie van de Sint-Pietersabdij. Naast de tentoonstelling werden diverse architektuurroutes opgesteld die te voet of per bus bereikbaar zijn. Architektuurgids en tentoonstellingskatalogus begeleiden het indrukwekkend aanbod.

Een tweede centrale tentoonstelling ‘Gent in Weelde Herboren’ handelt over de wereldtentoonstelling te Gent in 1913 (St.-Pietersabdij). Daarnaast zijn een indrukwekkende reeks initiatieven opgezet. Tentoonstellingen en manifestaties die de kulturele herfst in Gent een nooit gezien elan geven. Architektuurtentoonstellingen (Prototypes, Mario Botta, Binnenskamers, L’Archittetura è anché donna, De Shakers, Bioskooparchtiectuur, Kleur in de Stad, Eternitprijs, XYZ, Le Corbusier Guillette, Le Corbusier Linkeroever, Le Corbusier Chaux de Fonds …), een lazerverbinding vanuit de boekentoren van Henry van de Velde naar de Gentse torens … architektuur en film in het filmfestival … kunstmanifestaties allerhande.

Woning Van Wassenhove, Sint-Martens-Latem – Juliaan Lampens, 1970

Programma

bezoek tentoonstellingen
“Architectuur als Buur”
“Gent in Weelde Herboren”

Gent centrum
Winkel Scapa of Scotland – Dirk De Meyer, 1987
Winkel Sevens – Paul Lievevrouw, Dirk Manesse & P. Callens, 1985
Winkel Belgrado – Dirk De Meyer, 1988
Kapperszaak De Bruyn – Arrow, 1987
Boekhandel Intellect – Denis Van Impe, 1980 (deur: Jean-Claude Steens)
Novotel – Arrow, 1983-86
Gent omgeving
Woning De Vogelaere-Vanpoucke – William Lievens, dekorateur : Jan Vandendorpe, 1986
Noordstar & Boerhaave – Henk De Smet, Hans Baert & Jacques Pattyn, 1966
Woning Dirk De Fraeije – Dirk De Fraeije – 1985
Woning J. Van Driessche, Sint-Denijs-Westrem – Jos Van Driesche, 1975
Woning Schaffrath, Sint-Martens-Latem – Fritz Schaffrath, 1981-84
Woning Van Wassenhove, Sint-Martens-Latem – Juliaan Lampens, 1970
Woning Van den Bogaerde, Sint-Martens-Latem – Jean Van den Bogaerde
PIHO – Francis Serck & Jan Tanghe, 1967/78/84
Café Tolhuisje – Didier Michiels, 1987