Themadag China
Eva Lo
Ondanks haar indrukwekkende geschiedenis blijft China voor westerlingen vaak gehuld in mysterie, zeker als het gaat over kunst, cultuur en architectuur. In het najaar van 2024 vertrekken we op reis naar dit immense en betoverende land. We bezoeken projecten van een nieuwe generatie Chinese ontwerpers die eeuwenoude tradities en moderniteit met elkaar verweven. Tijdens deze studiedag belichten we de veelzijdigheid van de Chinese cultuur die aan de basis ligt van de unieke identiteit van het hedendaagse China en haar architectuur.
Archipel organiseert naar aanloop van deze reis in oktober een studiedag die inzoomt op heel wat boeiende thema’s en inzicht geeft in de gelaagdheid van de Chinese cultuur. We nodigden diverse sprekers uit die ons meenemen op een ontdekkingstocht naar het hedendaagse China.
Mieke Matthyssen werkt bij de vakgroep Oosterse Talen van de UGent en doet antropologisch onderzoek naar Chinese gezondheidsstrategieën en Chinese psychologie, steeds vanuit de invalshoek van Chinese filosofie, kosmologie en geneeskunde. Ze werkt in de onderzoeksgroep Oost-Aziatische cultuur in perspectief: identiteit, historisch bewustzijn, moderniteit.
De sinds 2010 in Beijing gevestigde Nederlandse architect Martijn de Geus combineert zijn academische werk als assistent-professor aan de Tsinghua University’s School of Architecture en adjunct-directeur van het Engelse Master’s Program in Architecture met praktijkprojecten als medeoprichter van de internationale architectuurpraktijk maison h. Hij bouwde zijn eerste gebouw op 19-jarige leeftijd, nadat hij de prijsvraag ‘Wie komt na Rem Koolhaas’ had gewonnen.
Zhang Han is een architect, geboren in Beijing, en deed haar studies in Australië. Als redacteur van ArchDaily China speelde ze een belangrijke rol in het zichtbaar maken van de Chinese architectuur in het internationale architectuurdiscours. Ze is stichtend partner van maison h, een creatief ontwerpteam en geeft les aan de Tsinghua University’s School of Architecture.
O-office Architects werd in 2007 opgericht door HE Jianxiang en JIANG Ying in Guangzhou. O-office streeft naar het terugkeren naar de fundamenten van architectuur en ruimte om te experimenteren met nieuwe ontwerpmethoden in de Zuid-Chinese stedelijke context. O-office benadert architectuur via technologie, kunst en media en plaats het tegenover de overweldigende achtergrond van “productie” in het hedendaagse China. Daarnaast gebruikt O-office design ook als een kritisch instrument voor onderzoek naar de ruimtelijke en economische realiteit, en bewaart het evenwicht tussen praktische en onderzoeksmatige kanten.
AIM is een internationaal collectief dat werd opgericht door de Belgische en Nederlandse architecten Wendy Saunders en Vincent De Graaf in 2005. AIM brengt architectuur samen met interieur- en productontwerp om volledig geïntegreerde producten en ideeën te creëren. Met het hoofdkantoor in Shanghai en een kantoor in AntwerpenV is AIM een wereldwijde studio met lokaal gevoel.
Programma
- 13u30 ontvangst en verwelkoming met een koffie
- 13u50 intro
- 14u00 lezing 1: Socio-economisch / geo-politiek – Mieke Matthyssen – (Live | NL)
- 14u30 lezing 2: Cultuur & taal – Mieke Matthyssen – (Live | NL)
- 15u00 lezing 3: Architectuurgeschiedenis / genealogie – Martijn De Geus – (Online | NL)
KOFFIEPAUZE
ARCHITECTUUR- 16u00 lezing 4: Social media – Zhang Han – (Online | EN)
- 16u30 lezing 5: Vanuit de praktijk – O Office – (Online | EN)
- 17u00 lezing 6: Vanuit de praktijk – AIM Architecture – (Live | NL)
___
AVONDLEZING- 20u00 Herzog & de Meuron in China – Wim Walschap – (Live | NL)
Hiervoor moet je apart reserveren via deze link