Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Thema 2024
Zijsporen

Een pad verschijnt vaak ongepland, waar het nodig of gewoon handig is. Het ‘olifantenpad’, dat een bocht afsnijdt, verschijnt telkens opnieuw in de strakke perken van de aangelegde stad. De geheime route naar dat intieme uitkijkplekje aan het water, de short-cut naar de bushalte via de achterkant van de supermarkt: vaak brengen informele paden ons op onverwachte, interessante plekken.

Lees verder

Blijf of word lid 2024

Vrijwilliger worden?

Archipel rekent op een brede groep van vrijwilligers om haar activiteiten mogelijk te maken. Heb je ook zin om mee te helpen bij onze lezingen of mee te werken aan onze reizen? Aarzel dan niet om ons aan te spreken, een mailtje te sturen of op te bellen!

Lees hier meer

Fietstochten & -kaarten

In 2021 en 2022 organiseerden we een aantal buitenactiviteiten en maakten een aantal thematische architectuurkaarten om de stad per fiets of te voet te ontdekken.
Brugge | Brussel | Oostende | Hasselt & Genk

De gedrukte fietskaarten kan je bestellen via info@archipelvzw.be.
Kostprijs per stuk: 8 € inclusief verzendingskost, te betalen op rekening van Archipel BE50 7380 2952 6418

Debat
14.03
De jonge stad
Studiedag: exclusief inclusief

B-ILD, Carton123 + Maxime Prananto, Stand van Zaken
LZSB, Jes, Omar Kashmiry

2024 is het jaar van Ghent European Youth Capital, de opportuniteit bij uitstek voor jongeren, organisaties en instellingen om samen een participatief verhaal voor Gent te schrijven. Zo bedenken jongeren de stad van de toekomst. We sluiten hier in maart met een studiedag bij aan. Wat zijn volgens jongeren de uitdagingen voor de stad van morgen?

Lezing
16.04
Schaarste - rijkdom
Over het scheppen van mogelijkheden uit schaarste

Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects (JP)
Richard Venlet

Triënnale Brugge 2024 gaat met Spaces of Possibility op zoek naar het sluimerend potentieel van de stad. Het thema nodigt uit om het vertrouwde terrein te verlaten, inspiratie op te doen en je te verbazen over hoe het ook kan. Een oefening in verbeelding; een blik op wat Brugge, en steden in het algemeen, vandaag en in de toekomst kunnen zijn. Hedendaagse kunst en architectuur worden ingezet om een ruimtelijke of mentale verschuiving mogelijk te maken.

Bezoek
18.05
Charleroi
Voorbij de mijnstad

Ooit was Charleroi een welvarende mijnwerkersstad. Aan die gouden tijd kwam een einde met de sluiting van de laatste steenkoolmijn in de jaren ’60. De stad leed onder het in elkaar zakken van de plaatselijke economie. De industriële metropool van weleer moest een nieuw elan zien te vinden. Die transformatie is volop aan de gang. Heel wat stadsvernieuwingswerven, met vele innovatieve en atypische initiatieven, leiden tot een complete postindustriële metamorfose. Met de fiets ontdekken we de troeven en het potentieel van deze stad.

Lezing
30.05
Vogels
In vogelvlucht van de poëzie van de ontmoeting tot samenleving 2.0

Studio Ossidiana (NL)
Bureau Stadsnatuur (NL)

We stellen de natuur behoorlijk op de proef: het klimaat verandert snel en de biodiversiteit holt achteruit. We delen onze stad met ontelbare mensen, dieren, insecten, bomen, planten, schimmels en microben. De mens zet zichzelf ten onrechte centraal. Het is tijd om naar de natuur te luisteren en haar stem een plek te geven in onze samenleving. We volgen het spoor van de vogels. De stad in vogelvlucht is een geliefd perspectief voor de stedenbouwer, maar hoe ziet de stad er echt uit voor een vogel?

Reis
31.05 02.06
Brutalist London
Op zoek naar vergeten parels

Brutalisme is terug hip. Gebouwen die ooit als lelijk werden afgedaan, maken een comeback. Deze gebouwen met hun intimiderende betonnen ‘look’ en strenge vormen werden lang verguisd en met sloop bedreigd. Brutalistische architectuur beleeft vandaag een renaissance. Overal komen er mensen op voor het behoud van een aantal van ‘s werelds meest iconische gebouwen. En deze stemmen klinken luider en trotser dan ooit.

Bezoek
07.09
De zee als marge
Kusttram van De Panne tot Knokke

De Kusttram rijgt 67 haltes aaneen tussen De Panne en Knokke-Heist. Hij voert langs 67 km kustlijn met – langs één zijde – een immens uitzicht op een eindeloze zee: een unieke omgeving binnen ons steeds verder dichtslibbend stedelijk landschap. De andere zijde daarentegen is grotendeels aan vastgoed ten onder gegaan.

Lezing
26.09
Inclusieve stad
Over drempels voor en deuren naar verwelkomende tussenruimtes in de metropool

&bogdan & BC architects
Globe Aroma

In september leggen we de focus op inclusie, gastvrijheid en diversiteit in de stad. We kijken naar een plan voor een centrum voor druggebruikers en een artistieke werkplek voor kunstenaars uit de marge. Niet omdat ruimtes voor druggebruikers of kunstenaars met een migratieverhaal één op één met elkaar te vergelijken zijn, maar omdat er vanuit beide projecten een ambitie klinkt om een veilige omgeving te creëren die perspectief kan bieden aan mensen in precaire situaties en vanuit die omgeving impact kan hebben op de gastvrijheid van de stad als geheel.

Reis
NTB 10
China
Balanceren tussen traditie en toekomst
Periode: herfstvakantie

In het najaar van 2024 trekken we naar het Hemelse Rijk. Laat je verrassen door de ongeëvenaarde pracht die schuilgaat achter elke hoek, en beleef een onvergetelijk avontuur in een land dat gedreven wordt door grenzeloze verhalen en indrukwekkende architectuur!

Bezoek
06.10
Fietsen in architectuurstad Gent
20 laureaten voor de tweede Architectuurprijs Gent

Hoe kan je Gent nu beter ontdekken dan op de fiets? Speciaal voor de Dag van de Architectuur organiseert Archipel een fietsroute die je langs een selectie van de 20 genomineerde projecten leidt. Een fietstocht van 2 uur en 30 minuten.

Varia
06.10
Wie wint de tweede Gentse architectuurprijs?
Uitreiking Architectuurprijs Gent

De Stad Gent reikt op 6 oktober 2024 voor de tweede maal een architectuurprijs uit. De prijs bekroont recent gerealiseerde projecten op Gents grondgebied die getuigen van ontwerpkracht en innovatie en een duurzame verrijking voor de stad zijn.

Tentoonstelling
06.10 20.10
Exclusief Inclusief - ontwerpmanifestatie
Tentoonstelling: Ontwerpen voor Gent

In 2024, het jaar van Ghent European Youth Capital, werkten meer dan dertig studio’s mee aan een participatief verhaal voor Gent, om jongeren als belangrijke actoren voor het leven in de stad van de toekomst te integreren. Hun werk wordt tentoongesteld.

Lezing
24.10
Bomen
Land vs. landschap - een gesprek met wortels

Bureau Bas Smets
Stefano Mancuso (IT) – (TBC)

Mensen zijn gevoelig, maar planten nog veel meer. Om meer te leren (en te voelen) zakken we in oktober af naar Kortrijk. De mens beschikt over vijf zintuigen, een plant ook, en daarnaast nog minstens vijftien andere. Zo waarschuwen planten elkaar met geurstoffen voor vijandige planteneters, vormen ze met hun wortels enorme netwerken en communiceren met vogels, insecten en elkaar over hun leefomgeving. Niet voor niets stellen vooraanstaande wetenschappers planten inmiddels op dezelfde evolutionaire trede als dieren.

Lezing
14.11
Levende materialen
In Vivo of hoe te zorgen voor een levend gebouw?

Bento architecture
Elise Vanden Elsacker

Schimmels spelen een belangrijke rol in de netwerken tussen planten. In november zoomen we in op de mogelijkheden van deze materialen in de bouw. Een wetenschappelijke en een ontwerpende blik tonen de betoverende, radicale implicaties van myceliummaterialen op hoe we naar bouwprocessen in de toekomst kunnen kijken. Gebouwonderhoud bijvoorbeeld krijgt plotseling een andere betekenis en wordt eerder verzorgen, in leven houden. Wat zijn de mogelijkheden van deze nieuwe levende materialen? Op welke manier daagt het onze bouwlogica en vervolgens ook ons gedrag uit?

Lezing
12.12
Luwte
Over (het recht op) zijn in de publieke ruimte

Geert Peymen en Pleuntje Jellema (NL)
New South (FR/B)

Als laatste lezing van werkjaar 2024 kijken we naar de gastvrijheid van de publieke ruimte. We besteden aandacht aan de individuele beleving van ruimte en de nood aan verstilling van haar gebruikers. We tonen deze avond praktijken die dit meenemen in het ontwerpproces en daardoor radicaal andere keuzes maken en het architectuurdiscours uitdagen.

Varia
13.12
Archipel Architectuurquiz 2024
Vragen uit het rijke architectuurarchief

Haal je kennis vanonder het stof, sla die boeken weer open en bereid je voor!
Hier komt de vierde Archipel Architectuurquiz.
We zetten de traditie verder.

Vrijwilliger worden?

Archipel rekent op een brede groep van vrijwilligers om haar activiteiten mogelijk te maken. Heb je ook zin om mee te helpen bij onze lezingen of mee te werken aan onze reizen? Aarzel dan niet om ons aan te spreken, een mailtje te sturen of op te bellen!

Lees hier meer

Fietstochten & -kaarten

In 2021 en 2022 organiseerden we een aantal buitenactiviteiten en maakten een aantal thematische architectuurkaarten om de stad per fiets of te voet te ontdekken.
Brugge | Brussel | Oostende | Hasselt & Genk

De gedrukte fietskaarten kan je bestellen via info@archipelvzw.be.
Kostprijs per stuk: 8 € inclusief verzendingskost, te betalen op rekening van Archipel BE50 7380 2952 6418