Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Tempelhof 21, 8000 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Luigi Snozzi
(29 juli 1932 – 29 december 2020)

“Een architect moet een moreel geweten hebben om te kunnen werken. Zonder dit is hij een ramp en een gevaar voor de maatschappij.”

De Zwitserse architect Luigi Snozzi is op 88-jarige leeftijd overleden ten gevolge van COVID-19.

Thema 2021
Togetherness

Architectuur en publieke ruimte hebben als intrinsiek doel mensen samen te brengen, te verbinden. Ruimte wordt cruciaal, met vooral aandacht voor de vermenging van en de transitie tussen private, publieke en collectieve ruimte, binnen het overkoepelende thema van togetherness.

Lezing
18.02
BC Architects
Act of Building

BC Architects uit Brussel opent het nieuwe werkjaar van Archipel met het thema TOGETHERNESS als bureau dat inzet op het collaboratieve proces.

Lezing
25.02
Erik Wieërs
De kunst van het ontmoeten

Wat betekent wonen in tijden van COVID-19? Wat betekent samenzijn? Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs onderzoekt de definiëring van private, collectieve en publieke ruimte.

Lezing
25.03
ConstructLab (D)
How Together

Het Berlijnse bureau ConstructLab – Alexander Roemer & Joanne Pouzenc is een collaboratieve bouwpraktijk die als het ware leven in gemeenschap en togetherness hoog in het vaandel dragen.

Lezing
27.03
Meaning / Translations
Bezoek expo + lezing

Twee jonge architectenbureaus die werken vanuit Vlaanderen en Japan onderzoeken het onuitgesprokene in de kruisbestuiving tussen beide culturen: Sugiberry (Meaning) en Schenk Hattori (Translations).

Lezing
29.04
B-ILD & NORD
Jonge architecten #8 - A tale of two cities

In de reeks Jonge architecten aan het woord spreken twee sterke jonge architectes, Kelly Hendriks (B-ILD) & Pauline Fockedey (NORD) uit het Brusselse over het werken in twee steden, Brussel & Bruxelles.

Reis
NTB
Hanzeland
Van baksteen-expressionisme tot Ishigami’s ontastbaarheid
Inschrijven momenteel niet meer mogelijk.

Een bezoek aan Hamburg is een wandeling door de bouwgeschiedenis van de laatste anderhalve eeuw. Hier heeft weinig architectuur die ouder is de stormen overleefd; brand, epidemieën, economische revoluties, oorlog… Maar haar bevolking krabbelde altijd opnieuw overeind, paste de stad aan naar de nieuwe realiteit.

Bezoek
15.05
Archipel op stap
Woningen in de rand, Brugs modernisme: een randgeval?

Archipel gaat op pad, te voet of met de fiets, om architectuurparels in de Vlaamse steden te ontdekken. Samen op pad!

Lezing
27.05
Laura Muyldermans
Facade?

In het kader van de start van de Triënnale Brugge 2021, met als thema TraumA, spreekt de architect Laura Muyldermans over hoe togetherness in deze context kan gelezen worden.

Lezing
17.06
LAMA landscape architects
Publieke ruimte

Publieke ruimte is meer dan ooit belangrijke in tijden van COVID-19. Landschapsbureau Lama uit Lier zoekt naar innovatieve concepten door verder te kijken dan het heden en het gangbare.

Lezing
NTB
DRDH Architects (GB)
Hybrid entities

Het precieze, zorgvuldige en degelijke werk van de Londense architecten Daniel Rosbottom en David Howarth is sinds 2000 onophoudelijk gegroeid. Hun werk wordt gekenmerkt door hun fijngevoelige reactievermogen op zowel fysieke als culturele context en door de kwaliteit van detaillering en constructie binnen strikte tijd- en budgetbeperkingen.

Deze lezing maakt deel uit van het 2020 Archipel programma “onuitgesproken”, maar is uitgesteld omwille van COVID-19.