Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Tempelhof 21, 8000 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Thema 2022
Engagement

Gent is een echte architectuurstad, met een rijk patrimonium van gebouwen en publieke ruimtes uit het heden en het verleden. De stad huisvest een aantal gerenommeerde ontwerp­opleidingen. Er werken veel getalenteerde ontwerpers. Er zijn ambitieuze opdracht­gevers en tal van cultuurhuizen die het stedelijk leven als inspiratiebron hanteren. En er zijn massa’s Gentenaars die de handen uit de mouwen steken om hun leefomgeving te verbeteren!

Lees verder

Architectuur Prijs Gent 2021

Winnaar vakjury: Kapitein Zeppospark
Winnaar publieksjury: Bedrijfsgebouw Lab15

Over het oordeel van de vakjury, van de publieksjury, evenals de juryverslagen, kan je lezen op onze website Architectuur Prijs Gent

Lezing
16.06
LAMA landscape architects
Vormgeven aan de grote transitieopgaven vanuit een activisme en liefde voor het landschap en publiek domein.

De zomer lonkt. Het ideale seizoen om publieke ruimte en landschap onder de aandacht te brengen. We hernemen de lezing van landschapsbureau LAMA die vorig werkjaar wegens COVID-19-besmetting werd uitgesteld.
Meer dan ooit blijkt hoe belangrijk publieke ruimte de dag van vandaag wel is. Landschapsbureau LAMA uit Lier zoekt naar innovatieve concepten door verder te kijken dan het heden en het gangbare.

Bezoek
25.06
Fietstocht in Oostende
Met pareltjes uit interbellum tot modernisme

Oostende floreerde onder de eerste Belgische koningen en groeide tijdens de Belle Epoque uit tot één van Europa’s meest kosmopolitische en mondaine kuuroorden. Na de Tweede Wereldoorlog illustreerde Oostende haar vooruitstrevende, bruisende imago door met de heropbouw radicaal voor moderne architectuur te kiezen. Welke sporen blijven herkenbaar? De route langsheen modernistische projecten in Oostende is tevens een oproep tot bescherming van modernistische gebouwen.

Lezing
08.09
Open Monumentendag
Robuuste collectieve woonvormen en toepasbaarheid

Glenn Lyppens onderzoekt de inzetbaarheid van historische collectieve woonvormen naar de toekomst toe. Tuinwijken, beluiken, grondgebonden woningen, … diverse typologieën worden onderzocht.

Lezing
22.09
Samen stad maken
Beloftevolle ontwerpers #2 – Kansen voor publieke opdrachten

Stad Gent helpt beloftevolle en lokale architecten aan een ontwerpopdracht. De Gentse stadsbouwmeester werkte een procedure uit om beloftevolle architecten met een lokale Gentse binding aan een publieke ontwerpopdracht te helpen. De eerste resultaten zijn gekend!

Lezing
NTB
Engagement in Gent
De grote vergadering van het Architectuurplatform Gent

Het nieuw opgerichte Architectuurplatform Gent stelt zich voor. Het is een breed gedragen stedelijk netwerk dat bezig is met architectuur, ontwerp en ruimtelijke vraagstukken in een overkoepelend samenwerkingsverband. Onze ambities worden gedeeld in een groot netwerkevent.

Bezoek
07.10 08.10
Fietstocht in Hasselt en Genk
Op architecturale ontdekking in het verre oosten

Hasselt en Genk profileren zich sterk op het vlak van hedendaagse architectuur en relatie met het landschap. Heel wat zinnenprikkelende gebouwen liggen op onze tweedaagse route.

Lezing
20.10
De productieve stad
TRANS architectuur | stedenbouw - een goede stad heeft industrie nodig?

De maakindustrie vormt een toegevoegde waarde voor een stad. TRANS architectuur | stedenbouw werkt(e) aan uiteenlopende projecten in Gent en Kortrijk die het thema bijzonder actueel en relevant maken.

Lezing
24.11
Stadsgebouw 2.0
Bruther (F) - Op zoek naar de derde ruimte

Gent groeit en ruimte wordt schaars. Gent, als verjongende en verkleurende stad, staat voor ruimtelijke en sociale uitdagingen: slim verweven van ruimtes en waar mogelijk en wenselijk verdichten, zoeken naar derde ruimte die het sociaal leven structureren en het samenleven versterken. Stéphanie Bru en Alexandre Theriot lichten hun multifunctionele gebouwen als motor van een buurt toe.

Lezing
15.12
Tussen kunst en architectuur
Ciel Grommen - A practice of presence

Gent kent verrassend veel bottom-up initiatieven in de creatieve sector. Deze invalshoek werd tijdens de eerste Architectuurprijs Gent door vakjurylid Ciel Grommen bekeken. Zij werkt op de grens tussen kunst en architectuur, vaak in samenwerking met anderen en toont haar werk.