Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Reizen met Archipel

Al meer dan 42 jaar maakt Archipel van architectuur ervaren haar missie. Reizen en bezoeken zijn de beste manier om de schoonheid en ingenieusiteit van een architecturale verwezenlijking te beleven. Onze reizen bieden architecten en architectuurminaars de mogelijkheid om zowel iconen als verborgen schatten uit 21° en 20° eeuw in hun contextuele werkelijkheid te ervaren.

In de pipeline:

2024

London
China

2025: Wenen
2027: Chicago


Archipel geeft de architectuur­reiziger toegang tot een eigenzinnige selectie van opmerkelijke gebouwen, innoverende interieurarchitectuur, beeld­bepalende landschaps­architectuur of ingenieus geconcipieerde stedenbouwkundige ingrepen. Meestal bezoeken we op onze reizen zowel moderne als hedendaagse projecten in een bepaalde regio, waarbij verschillende tijdsvakken en stijlen worden verkend. Soms organiseert Archipel ook reizen of bezoeken die zich toespitsen op een beperkter aanbod uit een specifieke architecturale periode.

Archipel reizen gaan verder dan het visueel waarnemen. We laten onze reizigers architectuur in al zijn aspecten beleven en ervaren. We fietsten door woonwijken van August Perret, trokken de zwembroek aan in het zwembad van Jean Nouvel, genoten van een concert in een operazaal van Alvar Aalto … We benaderen architectuur soms vanop een afstand en dan weer met een vergrootglas. Het ene moment richten we ons op het concept, dan weer op de materialiteit of op de techniek. Deze diversiteit maakt reizen met Archipel boeiend en uniek.

Reizen met Archipel is veel meer dan een bezoekje brengen. Archipel maakt werk van architecturale ervaring. Een kernteam van mensen, die van architectuur niet enkel hun beroep maar ook hun hobby gemaakt hebben, ontwikkelt en begeleidt de reizen. Er wordt gezocht, geselecteerd en vooraf bezocht om onze gepassioneerde deelnemers een onvergetelijke architectuur­beleving te kunnen bezorgen. We bezoeken veelal gebouwen die voor het gewone publiek niet toegankelijk zijn en regelen rondleidingen met ontwerpers of bewoners.

De deskundige uitleg van een ontwerper, een discussie met je medereiziger of de spontane anekdotes van een bewoner geven een uniek inzicht. Dit wordt versterkt door de Archipel reisgidsen die zorgvuldig voor elke reis worden samengesteld. Aan de hand van plannetjes en een uitvoerige uitleg geven we deelnemers de tools om zelf een opinie te vormen, om te reflecteren of in vraag te stellen. In lezingen voor en na de reis trachten we daarenboven de hoofdactoren ook nog het woord te geven.