Archipel

Beleef architectuur!

Architectuur tentoonstellen à la manière de … Varia

Architectuur tentoonstellen à la manière de … Lezing

Provincie West-Vlaanderen Varia

Lezing over eigen werk Lezing

© Denis Dujardin

Lezing over Neo-naturalisme Lezing

/04/2015

Architectuurreis Reis

VOLZET!

© LOW architecten

Lezing over eigen werk Lezing

Lezing over eigen werk Lezing

Lezing i.s.m. Triënnale Brugge 2015 Lezing

Tussen kijken en maken Lezing

Debat i.s.m. Triënnale Brugge 2015 Debat

Architectuur tentoonstellen à la manière de … Varia

Gesprek tussen Moritz Küng (voormalig architectuurcurator in deSingel) en prof. Wouter Davidts over het tentoonstellen van architectuur aan de hand van de tentoonstellingsreeks 35m3 en de wedstrijd voor de Architectuur Biënnale in Venetië van 2008 waarin radicale tentoonstellingsformats ontwikkeld werden.

Architectuur tentoonstellen à la manière de … Lezing

Lezing door prof. Andres Lepik (D), directeur van het Architectuurmuseum van de TU München in de Pinakothek der Moderne. Voordien was Lepik jarenlang werkzaam als curator in de Neue Nationalgalerie in Berlijn waar hij belangwekkende overzichtstentoonstellingen maakte over o.m. Renzo Piano, AMO/OMA en Oswald Matthias Ungers. Vervolgens was hij ook curator aan het Architecture and Design Department in het MoMA (New York). Zijn lezing focust onder meer op de instellingscontext als conditie voor het maken van architectuurtentoonstellingen.

Provincie West-Vlaanderen Varia

Omdat Archipel “JONG!! West-Vlaams architectuurtalent” wil in de kijker zetten.
Omdat Archipel zeer enthousiast is over het initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en de Orde van Architecten West Vlaanderen voor de Prijs Architectuur.

Lezing over eigen werk Lezing

Stephen Taylor is een architect die erin slaagt alledaagse ervaringen op te waarderen door eenvoudige, inventieve ingrepen op ruimtelijke planning, vorm en materiaal. Deze aanpak reikt voorbij de site van het gebouw tot in het publieke domein om aan de ruimere omgeving een enorme meerwaarde te bieden.

Lezing over Neo-naturalisme Lezing

Het “nieuwe” of her-opkomende naturalisme in de landschapsarchitectuur dramatiseert het terugverlangen van de mens naar het vermeende paradijs, met bijvoorbeeld de High-Line in New York, en het werk van Piet Oudolf als zodanig als perfecte exponent daarvan. Denis Dujardin, landschapsarchitect die in binnen- en buitenland met gerenommeerde architecten samenwerkt, geeft ons inzicht in de evolutie van de huidige landschapsarchitectuur.

/04/2015

Architectuurreis Reis

New York en omgeving. Omgeving en New York.
Over monumenten en individualiteit. Over het individu en monumentaliteit.
Ontdekken. Ondergaan. Overweldigd voelen. Nederig bewonderen. Plots meer rechtop lopen. Gesterkt zijn. Persoonlijkheid opgekrikt.

Lezing over eigen werk Lezing

Low architecten, opgericht in 2005 te Antwerpen door Stijn Cockx en Tom Hindryckx, werd ooit door Mark magazine treffend omschreven als ‘Pragmatic Hedonism’. Met veel aandacht voor het ruwe materiaal en verfijnde afwerking creëert dit bureau geraffineerde doch eerlijke architectuur verweven in zijn vaak complexe context. Tussen rationaliteit en speelsheid ontwikkelt er zich in hun bouwwerken een unieke kwaliteit die zich op meerdere lagen laat lezen. (Maxime Peeters)

Lezing over eigen werk Lezing

Tom Thys gaat op zoek naar nieuwe ideeën, nieuwe strategieën binnen projecten van uiteenlopende aard en omvang; van tentoonstellingen tot publieke gebouwen, van huisvestingsprojecten tot masterplannen. Recentelijk zijn de eerste scholen gerealiseerd (Grimbergen, Laken en Brugge) en staan er nog heel wat projecten op stapel. Ook ontwerpend onderzoek binnen zijn onderwijsopdracht aan de KU Leuven leidde tot een boeiende tentoonstelling ‘BREUCKLAND. De voorstad’.

Lezing i.s.m. Triënnale Brugge 2015 Lezing

Wat betekent duurzaamheid als we het over steden en openbare ruimte hebben?
Is het voldoende om met duurzame materialen te werken of te pleiten voor meer voetgangers en fietsers? Of zijn steden die op menselijke maat zijn gebouwd per definitie duurzaam? En wat betekent dit dan concreet voor de ontwerper van de openbare ruimte?

Tussen kijken en maken Lezing

Dit academiejaar zwaait een hele generatie architecten af aan “Sint-Lucas” (nu KULeuven), die in 1974 afgestudeerd zijn. Het gaat hierbij om Paul Robbrecht, Marie-José Van Hee, Guy Mouton, Marc Dubois, Marc Felix, Jan Maenhout, Luc Devos, William Lievens, Francis Glorieux, Martin Herman, Patrick Lints en Guy Van Kerckhoven. Ook Christian Kieckens, die jaren lesgaf op het instituut, maakt deel uit van deze generatie.

Debat i.s.m. Triënnale Brugge 2015 Debat

Binnen het kader van de hedendaagse kunst en architectuur triënnale Brugge 2015 organiseert Archipel een debat waarbij gekende architectenbureaus – gemodereerd door architect en stedenbouwkundige Marc Martens – hun relaas geven over ‘omgaan met erfgoed’. In het panel zitten o.a. noA architecten, Dertien 12, Urbain Architectencollectief, Adriaan D’Halluin (Baumschlager-Eberle)

2015: GELAAGD.


Archipel wenst je een passioneel architectuurjaar 2015. Zeer gelaagd en zeer Amerikaans, en ook een beetje speels en leuk, naast diepgaand en ernstig…
Veel architectuur met de A van Ad rem, Aanwezig, Alles beroerend, niet de A van Academisch, Arbitrair, Allesbeterwetend…
Kortom zeer Archipel…
Met veel “schone” momenten en monumenten.

In naam van het Archipelteam,
Marc FELIX