Archipel

Beleef architectuur!

Tussenstand Lezing

VOLZET!

/10/2014

4-daagse architectuurreis Reis

/11/2014

Een trage ontdekking van een architectuurparel Varia

Debat SLOW architecture Varia

/11/2014

Weekendtrip naar Venetië Reis

De handen uit de mouwen: we redden onze planeet! Varia

Onderweg Lezing

Tussenstand Lezing

Budafabriek, Kortrijk

URA Yves Malysse & Kiki Verbeeck, is opgericht in 2002 en gevestigd in Brussel.
URA onderzoekt universele oervormen om die op een hedendaagse manier te vertalen naar een precieze identiteit in een specifieke context. Het universele ligt in het heel specifieke.

/10/2014

4-daagse architectuurreis Reis

Ontdek twee totaal verschillende stedenbouwkundige ontwikkelingen: een modernistische aanpak in Le Havre tegenover een hedendaagse aanpak in Nantes. Onderweg bekijken we nog enkele interessante projecten in Rouen, Saint-Nazaire en Parijs.

/11/2014

Een trage ontdekking van een architectuurparel Varia

Concertgebouw, Brugge

Is het niet zo dat architectuur een traag vak moet zijn? Door denken, kneden, herdenken, wijzigen en wroeten kom je tot doordachte keuzes tot gelaagdheid en een rijkdom aan ervaringen. Via een installatie met diverse timelapse-opnamen kan u een architecturale parel van Marie-José Van Hee Architecten op diverse schalen ontdekken. Een mentaal kader van rust geeft de toeschouwer de tijd om zich geleidelijk aan in de serene, kwalitatieve ruimtes in te leven.

Debat SLOW architecture Varia

Concertgebouw, Brugge

Tegenover de mentale ervaring van traagheid in architectuur in het oeuvre van Marie-José Van Hee plaatsen we een geheel andere vorm van traagheid in architectuur, namelijk de traagheid van het ontwerpen in de woning Rotelenberg van de hand van De Vylder Vynck Taillieu architecten. De bouwheren Ellen Meurez en Piet Bodyn brengen hun verhaal aan de hand van citaten uit hun boek en ervaringen doorheen het gehele proces.

/11/2014

Weekendtrip naar Venetië Reis

De Biënnale, waarvan het thema voor deze veertiende editie ‘Fundamentals’ als titel meekreeg, vindt dit jaar plaats van 7 juni tot 23 november 2014. Curator van de Architectuurbiënnale van Venetië 2014 is Rem Koolhaas.

De handen uit de mouwen: we redden onze planeet! Varia

Budafabriek, Kortrijk

Houd jullie vast want Archipel neemt kinderen tot 12 jaar mee op een dol avontuur in de bewustwording van verstandig omgaan met onze planeet. Knutselhanden en vuile kleren zijn de boodschap!

Onderweg Lezing

Gent

Balancerend tussen de bezorgdheid een warme woonomgeving te creëren en de zoektocht naar een boeiend spel van lijnen en vlakken die het maximale uit het minimale halen, realiseert Bruno Vanbesien architecturale pareltjes met een subtiele precisie.

Film

Vrijstaat O, Oostende

In de koude wintermaanden organiseert Archipel steeds een gezellige filmavond om het jaar af te sluiten. Wat we tonen kunnen zowel romantische, confronterende, informatieve, hilarische, visionaire, ontroerende als enge films zijn, waarin een bijzondere rol is weggelegd voor (de afwezigheid van) architectuur en/of stedelijkheid!

2014 : JONG!!

Architectuur raakt de dagelijkse leefwereld. Het werkveld van de architectuur is de gehele gebouwde ruimte en roept bijgevolg zovele vragen op over de leefbaarheid van deze ruimte, over het landschap, over erfgoed, mobiliteit, infrastructuur, over het uitzicht van deze omgeving, hoe mensen comfortabel en betaalbaar kunnen wonen, hoe we duurzaamheid kunnen integreren, hoe we kwaliteit kunnen genereren op zovele niveaus…

Archipel wil reflecteren over deze levenskwaliteiten en zet de reeks met jonge architecten binnen het werkjaar ‘JONG!!’ verder, omdat vooral in die brede stroming van de nieuwe generatie architecten heel holistisch gedacht wordt. Het engagement is groot. Het loutere ontwerpen wordt overstegen met verregaande vragen over de veranderende bevolking, over de sociale, economische en politieke verschuivingen, over stedelijkheid versus landelijk wonen, over de noodzaak aan duurzaamheid, over de schaarste aan ruimte, over woontypologieën … De nieuwe generatie ontwerpers is poëtisch, creatief, maatschappelijk geëngageerd, bewogen, bevragend, onderzoekend en kritisch.

In september gaan we zeer JONG!! van start met een PECHA KUCHA Wij hebben 10 jonge architectenbureaus uitgenodigd om hen een platform aan te bieden en hun hersenspinsels te delen op deze intensieve sessies. Dit in samenwerking met Pecha Kucha Gent.Het jong geweld vindt onderdak in de verlaten kerk van de Paters Redemptoristen in de Voskenslaan in Gent.

In oktober trekken we naar Kortrijk, waar URA ARCHITECTEN de ontwerper is van zowel de nieuwe jeugdherberg in het centrum van deze stad als van het nieuwe woonzorgcentrum op de voormalige ziekenhuissite Sint Vincentius. Deze lezing kadert binnen de Week van het Ontwerpen en verloopt in samenwerking met Designregio Kortrijk en Intercommunale Leiedal.

Eind oktober trekt Archipel naar LE HAVRE & NANTES. Het centrum van Le Havre werd volledig heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog onder leiding van de architect Auguste Perret. Nantes daarentegen kent een divers scala aan interventies doorheen de tijd, met knappe hedendaagse interventies. En cours de route worden ook nog Rouen, Saint-Nazaire en Parijs bezocht.

In november wordt een 36 uren durend event gepland in het Concertgebouw te Brugge met als thema SLOW. Binnen diverse kunstdisciplines wordt 36u stilgestaan, wordt tijd genomen, wordt nagedacht. Archipel vult het luik architectuur. Op zaterdag wordt er aan de installatie een interventie over traagheid in architectuur gekoppeld.

Naar tweejaarlijkse traditie trekt Archipel ook deze keer naar de ARCHITECTUURBIËNNALE VENETIË. Rem Koolhaas is de curator en gaf de expositie de overkoepelende naam ‘Fundamentals’ en bekijkt de evolutie van de moderne architectuur in de voorbije 100 jaar.

Op zondag 16 november neemt Archipel deel aan de KUNSTENDAG VOOR KINDEREN, dit jaar binnen het thema ecologie. In de Budafabriek komt een grootschalig kunstproject omtrent “The place of nature in the city of men” (05/11- 08/02). Archipel zal met kinderen nadenken over recyclage en hergebruik door de handen uit de mouwen te steken en naar hartenlust te knutselen.

Om het werkjaar 2014‘JONG!!’ af te sluiten neemt BRUNO VANBESIEN ons mee op sleeptouw. Een Brussels architect laat ons meekijken achter de schermen naar de werkwijze, naar het groeiproces van zijn architecturaal werk, waarbij ruimte, circulatie, lichtperceptie en perspectief cruciale elementen vormen. Meticuleus gaat hij om met materialen, detaillering, duurzaamheid en ruimtelijke ervaring.

Als afsluiter nemen we de winterse zee als achtergrond voor een FILMAVOND. Filmfragmenten – met ludieke noot – die de leefbaarheid van de stad in vraag stellen. Aan de Drie Gapers in Oostende, bij Vrijstaat O., organiseren we deze filmavond in samenwerking met Oostende Werft.
Elk event wordt afgesloten met een praatmoment bij een drankje, een architectuurcafé.
Hopelijk tot binnenkort!

Hera Van Sande