Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Xavier De Geyter

Xaveer de Geyter (°Tournai, 7 november 1957) is een Belgisch hedendaags architect en stedenbouwkundige met bureau in Brussel.

Aan de hand van polemische wedstrijdontwerpen en verwezenlijkingen die aansluiten bij de kritische rationaliteit van OMA belicht Xaveer de Geyter de conflicten en paradoxen van het (voor)stedelijke leven. Al in 1983, terwijl hij nog studeerde, werkte de Geyter samen met Rem Koolhaas voor het Office for Metropolitan Architecture (OMA) waar hij bijdroeg aan projecten zoals het wedstrijdontwerp voor de Sea Terminal in Zeebrugge (1989). de Geyters eigen praktijk (vanaf 1988) is een rigoureuze voortzetting van de thema’s die OMA onderzoekt, zoals blijkt uit zijn bijdragen aan het Euralille project in Rijsel.

Na een opgemerkte inzending op de Bonduellewedstrijd voor het Brussels Europakruispunt (1983, i.s.m. Willem Jan Neutelings, Stéphane Beel en Arjan Karssenberg als “Team Hoogpoort”) realiseerde hij verschillende bescheiden ontwerpen zoals een eengezinswoning in Brasschaat (1990-92). De Geyter onderscheidde zich met tal van opmerkelijke wedstrijdontwerpen, onder andere een nieuw ontwerp voor het Europakruispunt (1998), een project voor het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen (2000), en stedenbouwkundige studies (stationsomgeving de Dampoort in Gent, 1998, en de zogenaamde Vlaamse Ruit, 2001).

In 2015 won hij de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur 2014.